Live

Când ne poate ajuta chirurgia viitorului? Tipuri de intervenții efectuate cu robotul daVinci

Data actualizării: Data publicării:

Chirurgia robotică a evoluat foarte mult în ultimii 20 ani, ajungând în momentul de față să fie o dovadă a standardului de calitate al spitalelor. În Statele Unite ale Americii și în Europa de Vest, posibilitatea de a efectua intervenții asistate robotic reprezintă o cerință esențială pentru încadrarea unităților spitalicești în cea mai înaltă categorie, conform grilelor în vigoare.

Primul moment remarcabil în chirurgia robotică a avut loc în mai 1998 cand a fost realizat primul bypass cardiac asistat robotic, în cadrul Centrului de Cardiologie din Leipzig, Germania. Anul următor, în Canada, a reușit prima operație de bypass aortocoronarian (CABG) pe cord bătând, asistată robotic. Dar cea mai spectaculoasă intervenție robotică rămâne prima intervenție pe colecist, efectuată de Prof. Marescaux, în 2001, când chirurgul era în New York, iar pacientul era în Strasbourg (Franța).

În momentul de față, sistemul de chirurgie robotică daVinci este folosit în peste 6 milioane de intervenții chirurgicale la nivel mondial, dovedindu-și utilitatea și eficacitatea într-o arie largă de patologii din specialități diferite.

În primul rând se folosește în urologie. De aici pleacă epoca modernă cu robotul daVinci. După cum indică Prof. Dr. Irinel Popescu, promotorul chirurgiei robotice în România, “aici a fost prima indicație acceptată ca fiind golden standard în procedeul ce se numește prostatectomie radicală pentru cancerul de prostată. Intervenția de prostatectomie asistată robotic a fost declarată standardul de aur, din punct de vedere funcțional, deoarece bolnavii au mai puține sechele legate de funcția urinară și de cea sexuală, nervii din acea regiune sunt păstrați mult mai bine în condiții în care se atinge o radicalitate oncologică superioară oricărui alt tip de chirurgie, dacă nu chiar superioară”.

De asemenea, se mai folosește și în cazul cancerului de rinichi, litiază renală, cancerul invaziv de vezică urinară și stenoză de joncțiune pielo-ureterală.

Unul dintre principalele avantaje ale folosirii robotului îl reprezintă posibilitatea de a interveni cu precizie în spații extrem de înguste și greu accesibile. De aceea, una dintre specialitățile în care se folosește cu precădere sistemul robotic daVinci este chirurgia digestivă: chirurgia rectului în care se dorește păstrarea sfincterului anal, chirurgia joncțiunii esogastrice în boala de reflux gastroesofagian, în chirurgia pancreasului pentru rezecția unor tumori mici sau chiar pentru rezecția de pancreas sau în diferitele tipuri de gastrectomii.

De la an la an, indicațiile acestor tipuri de intervenții au crescut, acum ajungând să fie folosite și în:

  • Chirurgie cardiotoracică

  • Chirurgie pediatrică

  • Ginecologie

Deși costul mai ridicat al acestui tip de intervenție poate fi considerat o barieră pentru unele persoane, s-a dovedit că, în timp, calitatea funcțională a pacienților este mai bună decât în orice alt tip de chirurgie. Asta înseamnă și că tratamentele de recuperare necesare post-intervenție durează mai puțin și necesită costuri mai mici.

Spitalul Clinic Sanador, cel mai mare spital privat din țară, a investit în chirurgia robotică, dotând blocul operator cu cea mai nouă generație de tehnologie chirurgicală robotică – Robotul daVinci Xi. Cu ajutorul lui sunt efectuate intervenții din sfera chirurgiei generale, chirurgiei toracice și a chirurgiei colorectate. Academician prof. dr. Irinel Popescu, promotorul chirurgiei robotice în România, cel ce are la activ peste 1000 de operații robotice realizate cu succes, se alătură echipei Sanador și în acest demers, coordonând echipa de Chirurgie Digestivă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată câinele robot care îl păzește pe Donald Trump. „Spot” este pus de Secret Service să patruleze la Mar-a-Lago

Ce au descoperit medicii în abdomenul unui bărbat

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

A reușit să depășească de două ori o afecțiune gravă

Partenerii noștri