Mahler: E dur să fii pacient la 50 de ani, să faci Covid şi să ți se spună că trebuie să ţi se amputeze picioarele ca să trăiești
Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a atras atenția la Digi24 că în ultimele săptămâni au fost pacienți Covid care au făcut complicații din punct de vedere al circulației sângelui la nivelul mâinilor și al picioarelor. Este o simptomatologie diferită față de cea constatată în cazurile anterioare de îmbolnăvire, iar aceasta duce la situații dramatice de cele mai multe ori.
DSP București spune că Institutul „Marius Nasta” are autorizație de funcționare
Mahler, despre medicii de la „Marius Nasta” care ar fi luat mită
18 cadre medicale de la „Marius Nasta”, în comisia de disciplină din cauza unghiilor
Spitalele, blocate de numărul mare de infectări în rândul personalului
Ce simptome specifice are Omicron
Ce a însemnat un an de vaccinare anti-COVID în România
Medic: Doar o minune ne mai poate salva
Omicron, confirmată în România. Ce spun medicii
Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID
Mahler a vorbit despre cazurile tulburătoare ale pacienților care ajung la riscul de a le fi amputate picioarele.
"Din păcate, această pandemie în ultimele luni a adus, aşa, o prăpastie între noi, lumea medicală şi oameni, ceea ce este extrem de trist, pentru că, fără încredere în noi, cadrele medicale, şi noi, fără ajutorul lor, nu putem face nimic.
Trebuie să fim parte a aceleiaşi acţiuni, fiecare cu aportul lui. E adevărat, dacă vorbim de COVID este limitată informaţia, o descoperim şi parcă fiecare val ne aduce în faţă o simptomatologie diferită, complicaţii diferite.
Cel puţin în Institutul «Marius Nasta» în valul unu, valul doi am avut evenimente trombotice care sunt secundare şi apar la pacienţii din terapie intensivă, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, dar ultimele săptămâni am avut aproape în fiecare săptămână un pacient cu ischemie de membru, ischemie arterială adică sângele nu mai circulă în mână sau în picior. Piciorul are risc de amputare şi pacienţii ajung într-o secţie de chirurgie vasculară unde se pune problema tratamentului, într-o primă etapă, iar dacă nu, a amputaţiei membrului respectiv. Şi să fii un pacient la 50 de ani, fără comorbidităţi, care faci COVID şi la un moment dat ţi se pune în vedere că trebuie să ţi se amputeze picioarele ca să trăieşti, este extrem de dur", a relatat Mahler.
Întrebată cum vede atitudinea celor care încă încalcă restricțiile și își fac planuri inclusiv de călătorie fără să țină cont de situația pandemică, Mahler a răspuns: "Ca om, îi înţeleg, pentru că a fost un an foarte greu în care a trebuit să ne reorganizăm viaţa. Dacă mă uit însă din spital către ce se întâmplă în exterior şi vedeţi cazurile pe care le avem şi secţia care este transformată practic într-o secţie de terapie intensivă, pentru că ventilaţia este aplicată aproape la toţi pacienţii (...) pacienţii ajung de la domiciliu cu saturaţie de 46.
Am avut cazuri în care au făcut stop cardiac în ambulanţă şi a început resuscitarea în ambulanţă, în momentul în care a intrat în curtea institutului. Cazurile sunt dramatice şi efortul este extrem de mare.
De acasă este foarte greu să percepi acest efort şi să fii parte cu el şi oamenii, auzindu-mă că vorbesc astfel de lucruri, probabil că le este şi greu să mă asculte. Dar este o realitate pe care noi o trăim zi de zi, pe care ne-am dori cu toţii să o depăşim".
Beatrice Mahler a arătat că majoritatea celor care ajung la spital infectaţi cu SARS-CoV-2 nu ştiu de unde au luat boala.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News