Live

Exclusiv Fechet, despre ciclonul din weekend: Suntem precauți mai ales cu ce se întâmplă în Vaslui și Galați. Solul e suprasaturat de apă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii „LIVE cu Alexandru Rotaru” de la Digi24, că autoritățile privesc cu îngrijorare către ciclonul care va „mătura” România de la Vest la Est în acest weekend, fiind așteptate ploi abundente de peste 100 de litri pe metrul pătrat în unele zone. Totodată, oficialul din Guvern afirmă că „suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut - Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați”, solul fiind suprasaturat în aceste regiuni, și nu numai. Cursurile de apă au fost colmatate de viituri, Fechet precizând că, la o primă estimare, peste 100 km de curs de apă necesită fie regularizare, fie decolmatare. Ministrul dă asigurări că toate instituțiile care se ocupă de gestionarea situației sunt în alertă maximă.

Ciclonul care va cuprinde țara în weekend nu este furtuna numită „Ashley”, așa cum s-a vehiculat anterior, inclusiv în presa internațională. Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a clarificat pentru Digi24.ro situația: „acest ciclon nu s-a format încă”.

„Și acum ne uităm cu foarte multă atenție la ceea ce se întâmplă la Galați din două motive. Pe de o parte, cursurile de apă sunt colmatate de viituri. Avem, la o primă estimare, peste 100 km de curs de apă ce necesită fie regularizare, fie decolmatare. Asta înseamnă că acele secțiuni nu sunt la fel de pregătite cum erau acum o lună, spre exemplu, să preia un volum de apă semnificativ. Asta e o chestiune care, pe de o parte, ne face să fim atenți. Pe de altă parte, solul este oricum suprasaturat atât în județul Galați, cât și în restul României. Cu excepția sudului Olteniei, avem avem sol suprasaturat.

Pe toate prognozele meteorologice se pare că în județul Galați nu vom avea situații comparabile cu ceea ce s-a întâmplat în ceea ce privește volumul precipitațiilor.

Însă, dacă ne uităm la codurile portocalii emise astăzi, atât din punct de vedere meteorologic, cât și din punct de vedere hidrologic, dacă ne uităm la cursurile de apă în legătură cu care există un risc de inundații și avem o hartă pusă pe site-ul ministerului și comunicată absolut tuturor autorităților pentru a putea fi pregătiți atât primăriile, prefecturile, comitetele locale sau județene pentru situații de urgență, colegii mei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ș.a.m.d. toate instituțiile care gestionează o astfel de situație sunt în alertă maximă.

Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est. Din acest motiv suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut - Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați.

Nu suntem neapărat îngrijorați cu ceea ce se întâmplă pe Dunăre. Viitura de pe Dunăre o vom gestiona așa cum am comunicat în toată această săptămână. Însă, pe cursurile interioare și mai ales pe pe afluenții de rang inferior, pe aceste cursuri de apă mai mici, diferite pâraie, există riscuri de inundații în cazul cursurilor interioare de apă”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Baraje verificate

În cadrul aceleiași intervenții, el spune că 200 de baraje de importanță deosebită, barajele mari din România, „sunt 100% autorizate, 100% verificate”.

Pe lângă acestea, spune ministrul, mai există alte 1.800 de importanță mai mică, din categoriile C și D, însă, din acestea, cele mai multe baraje neautorizate sunt fie în proprietatea unor țerți care, de multe ori, „uită să le reautorizeze”, ori unele n-au fost vreodată autorizate.

El de asemenea a dat asigurări că nu este niciun fel de problemă cu cei 1.200 de km de apărare la Dunăre.

Pericol de inundații

Autoritățile se pregătesc pentru posibile noi inundații în țară, odată cu schimbarea vremii și răspândirea ploilor abundente în weekend.

Directoarea ANM Elena Mateescu a anunțat că vor fi „perioade cu ploi torențiale” în unele zone, cu cantităţi de peste 100 de litri pe metrul pătrat, izolat şi vânt de 45-60 de kilometri pe oră, iar hidrologii au actualizat, în baza avertizărilor meteo, prognoza hidrologică.

Astfel, oficialii de la Apele Române au spus că este posibil să fie creșteri ale nivelului apelor, dar fără atingerea unor cote care să pună în pericol locuinţe.

De asemenea, șeful DSU Raed Arafat le-a cerut prefecţilor să viziteze, sâmbătă, zonele considerate vulnerabile în contextul avertizărilor meteorologice emise recent, care anunţă ploi şi vânt puternic. Echipele Apa Nova sunt și ele pregătite să intervă în București, în contextul avertizărilor meteo pentru Capitală.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristi Chivu s-a mutat în România după 15 ani în străinătate și a avut parte de o mare surpriză: ”Nu e a lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fechet, despre pericolul inundațiilor: 200 de baraje de importanță deosebită sunt autorizate. Alte 1.800 sunt de importanță mai mică

VIDEO. Momentul în care un reporter salvează o femeie blocată cu mașina în apele care au inundat Atlanta

România, în fața unui weekend cu ploi torențiale și viitura pe Dunăre. Măsurile anunțate de autorități, inclusiv în Capitală

Cum se pregătesc autoritățile pentru ciclon. Fechet: Dunărea poate să suporte debite mai mari decât 9.500 metri cubi pe secundă

Partenerii noștri