Exclusiv Fechet, despre pericolul inundațiilor: 200 de baraje de importanță deosebită sunt autorizate. Alte 1.800 sunt de importanță mai mică

Data publicării:
The lake and dam Vidraru in Arges country, Romania
Foto: Profimedia Images

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii „LIVE cu Alexandru Rotaru” de la Digi24, că cele aproximativ 200 de baraje de importanță deosebită, barajele mari din România, „sunt 100% autorizate, 100% verificate”. Pe lângă acestea, spune ministrul, mai există alte 1.800 de importanță mai mică, din categoriile C și D, însă, din acestea, cele mai multe baraje neautorizate sunt fie în proprietatea unor țerți care, de multe ori, „uită să le reautorizeze”, ori unele n-au fost vreodată autorizate. El de asemenea a dat asigurări că nu este niciun fel de problemă cu cei 1.200 de km de apărare la Dunăre.

„Aș vrea să fac o scurtă precizare în legătură cu aceste baraje despre care se spune că sunt neautorizate. Vreau să vă spun că barajele de importanță deosebită, barajele mari, în primele două categorii, A și B, puțin sub 200 de astfel de baraje sunt 100% autorizate, sunt 100% verificate.

Pe lângă aceste 200 de baraje, mai există încă alte 1.800 de importanță mai mică din categoriile C și D. Însă, din acestea, cele mai multe baraje neautorizate sunt fie în proprietatea unor țerți: amenajări piscicole, primari sau orice alți proprietari privați - persoane fizice sau juridice - de debaraje, care de multe ori uită să le reautorizeze, sau poate că unele dintre ele nici măcar n-au fost vreodată autorizate.

Vă asigur că Inspecția Apelor din cadrul Apelor Române verifică toate aceste situații și, acolo unde e cazul, amendează, în ideea că proprietarul amenajării va veni să o autorizeze. Lipsa autorizației nu înseamnă neapărat că acel baraj, de multe ori sunt niște diguri de pământ pentru niște heleștee, asta nu înseamnă că ele sunt mai puțin sigure.

Aș mai adăuga faptul că cei 1.200 de km de apărare la Dunăre în niciun caz nu pot fi încadrați în această categorie de amenajări hidrotehnice neautorizate sau nesigure, pentru că astăzi nu avem niciun fel de problemă cu linia de apărare la Dunăre.

Să știți că cei 1.200 km de diguri au rezistat, cu foarte puține excepții, unor viituri absolut excepționale. În 2006 am avut 15.800 m³ pe secundă la intrarea în țară, la Baziaș, și e adevărat că au fost câteva secțiuni unde digurile au fost rupte intenționat pentru a proteja anumite localități, la fel cum au fost câteva secțiuni unde au existat infiltrații sau eroziuni ale digurilor. Însă toate acele segmente astăzi sunt verificate și reverificate și ele sunt în siguranță”, a afirmat Mircea Fechet.

Ministrul spune că ruperea intenționată a barajelor este o măsură „absolut excepțională”.

„Debitele pe care le așteptăm acum pe Dunăre, cel puțin, în niciun caz nu vor impune astfel de măsuri.

Însă, în ceea ce privește cursurile interioare de apă, exemplu județul Galați, am fost nevoiți în acea noapte de vineri spre sâmbătă să rupem un astfel de dig. Colegii mei au excavat până la 5:30 dimineața până când au reușit să rupă un dig pentru a asigura o mai bună drenare a unui curs de apă, fapt care a mai câștigat ceva timp în vederea scurgerii acelor cantități impresionante”, a mai explicat oficialul din Guvern.

Pericol de inundații

Autoritățile se pregătesc pentru posibile noi inundații în țară, odată cu schimbarea vremii și răspândirea ploilor abundente în weekend.

Directoarea ANM Elena Mateescu a anunțat că vor fi „perioade cu ploi torențiale” în unele zone, cu cantităţi de peste 100 de litri pe metrul pătrat, izolat şi vânt de 45-60 de kilometri pe oră, iar hidrologii au actualizat, în baza avertizărilor meteo, prognoza hidrologică.

Astfel, oficialii de la Apele Române au spus că este posibil să fie creșteri ale nivelului apelor, dar fără atingerea unor cote care să pună în pericol locuinţe.

De asemenea, șeful DSU Raed Arafat le-a cerut prefecţilor să viziteze, sâmbătă, zonele considerate vulnerabile în contextul avertizărilor meteorologice emise recent, care anunţă ploi şi vânt puternic. Echipele Apa Nova sunt și ele pregătite să intervă în București, în contextul avertizărilor meteo pentru Capitală.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri