Live

Ce sunt polipii colonici

Data publicării:
Conf. dr. Mădălina Ilie, medic primar Gastroenterologie

Cancerul de colon afectează, de obicei, adulții de vârstă mai înaintată, dar boala poate surveni oricând. Inițial, se manifestă ca un polip benign pe peretele interior al colonului. Ce sunt acești polipi și cum pot fi îndepărtați, discutăm cu conferentiar dr. Mădălina Ilie, medic primar Gastroenterologie.

Polipii colonici sunt mici excrescențe care se formează la nivelul mucoasei colonice, care pot evolua în timp spre cancer colorectal. Deseori, aceștia nu se manifestă prin semne sau simptome, dar pot fi descoperiți de medicul gastroenterolog prin colonoscopie (endoscopia digestivă inferioară). După ce boala este diagnosticată, polipii colonici trebuie monitorizați până când se va decide îndepărtarea lor prin intervenție chirurgicală.

Apariția unui număr considerabil de polipi colonici, cu risc mare de malignizare, definește polipoza colonică. Cunoscută și sub numele de polipoză adenomatoasă familială, aceasta este o afecțiune rară, ereditară, cauzată de o mutație genetică. Majoritatea oamenilor moștenesc gena de la un părinte, însă, în 25–30 % dintre cazuri, mutația apare spontan.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce au descoperit medicii în abdomenul unui bărbat

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

A reușit să depășească de două ori o afecțiune gravă

Cum a aflat un bărbat că are o boală gravă? Nu se aștepta la așa ceva

Partenerii noștri