Mii de locuri disponibile în sesiunea din toamnă la Universitatea din Oradea
Aproape toate locurile bugetate oferite în acest an de Universitatea din Oradea au fost ocupate. În schimb, 2500 de locuri cu taxă au rămas disponibile pentru sesiunea din toamnă. Facultăți precum cele de Istorie, Științe Politice, Protecția Mediului sau Inginerie Energetică și Management Industrial par a fi ocolite de viitorii studenți. Pentru universitate, neocuparea locurilor înseamnă, în primul rând, un buget mai mic pentru salarii.
Testele de logică îi alungă pe cei care vor un post într-o primărie din Maramureș
Cum au reacționat Florin Iordache și Carmen Dan la vestea că nu vor mai prinde un loc în Parlament
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Pentru anul universitar 2018-2019, cele 15 facultăți ale Universității din Oradea au scos la concurs 5.660 de locuri pentru studiile de licență. În vară s-au ocupat mai puțin de jumătate, adică puțin peste 2.500. Locurile bugetate au fost confirmate aproape în totalitate; situația este complet diferită la cele "cu taxă".
"Au fost 1.600 de locuri bugetate. Și iată că 92% din aceste locuri au fost ocupate în prima sesiune, cea din iulie. Sigur că există o restanță de 8-9 procente care cu siguranță se vor ocupa în sesiunea din septembrie", este convinsă Ligia Burtă, prorectorul Universității din Oradea.
Cele mai căutate specializări au fost Medicina, Dreptul și Calculatoarele. În schimb, tinerii și-au pierdut interesul pentru Protecția Mediului, Istorie, Științele Comunicării sau Inginerie Energetică. Din acest motiv, conducerea Universității ia în calcul comasarea unor programe de studiu.
"Sunt câteva programe în care sunt studenți puțini care au confirmat participarea lor la programele de studii. Facultatea de Inginerie Energetică și Managementul Industrial se confruntă cu această situație și sigur că este o preocupare la nivel de instituție să găsim soluții, repet, pentru comasare de programe de studii", susţine prorectorul Universității din Oradea.
La Facultatea de Științe, de exemplu, mai sunt inclusiv locuri bugetate.
"La licență au rămas 46, iar la master 5. Acum, din cele 46, au rămas foarte multe la chimie, 24, pentru că am avut foarte multe de la minister, la biologie au rămas patru. Ideea e că ei nu știu, cred eu, ce înseamnă aceste specializări în acest moment", spune Sanda Filip, decanul Facultății de Științe din Oradea.
Reducerea numărul de studenți are mai multe cauze, spun sociologii.
"Aceasta s-a întâmplat, în principiu, din cauza unor fenomene demografice, numărul școlarilor a scăzut pe de o parte. Pe de altă parte, am avut o prăbușire a ratei de promovare la Bacalaureat și asta determină numărul școlarizabililor în învățământul superior", consideră Adrian Hatos, sociolog.
Lipsa studenților are efecte în bugetul Universității.
"Este primordial, așa cum este politica la nivel național și legea, este primordial direcționata spre salarii. Interesul nostru este sa fie câți mai mulți studenți nebugetați", susţine Ligia Burtă, prorectorul Universității din Oradea.
Sesiunea de toamnă a admiterii la Universitatea din Oradea va avea loc între 3 și 7 septembrie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News