Dan Alexe, despre micii „românești”: Ce e așa mare mândrie să fi inventat o tocătură de carne?!
Micii și sarmalele sunt absolut banale în Balcani și în Anatolia, prin urmare nu sunt mâncăruri inventate pe teritoriul românesc. Afirmația este făcută de scriitorul Dan Alexe. Acesta a mai spus că numai două ingrediente sunt pur românești: tărâțele fermentate cu care se acresc supele și mujdeiul.
Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut atât de mult, încât au cerut porție dublă
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Doi hoți au sechestrat o femeie și pe nepoții ei ca să o forțeze să le dea o rețetă secretă de mici
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Scriitorul Dan Alexe îi dezamăgește pe românii care credeau cu tărie că „micii au fost inventați în România de un tip mai cocoșat, care nu mai avea mațe să pună peste carnea tocată și atunci a pus carnea direct pe grătar”, dar și pe acei români care credeau că sarmalele reprezintă o mâncare tradițională.
„Sunt mâncăruri care ne-au venit prin contactul prelungit cu otomanii, cu Balcanii. Suntem balcanici, de altfel. Micii și sarmalele sunt absolut banale în Balcani, în Anatolia. Sigur, poartă alte nume”, a spus Dan Alexe, la Digi24.
Scriitorul a dat ca exemplu în cartea sa – "Dacopatia şi alte rătăciri româneşti" – bucătăria caucaziană.
„Bucătăria caucaziană este relativ monotonă, toate popoarele din Caucaz mănâncă aceleași lucruri, numai că le dau nume diferite. Ca și cum ar fi mare mândrie să fi inventat o tocătură de carne?!”, a subliniat el.
Întrebat ce e românesc în bucătăria românească, scriitorul a răspuns: „Printr-o lungă gustare în toate țările vecine și mai îndepărtate, am descoperit că numai două ingrediente – că nu sunt feluri de mâncare – sunt pur românești și anume se fac numai aici. Una este borșul, tărâțele fermentate cu care se acresc supele și care se bea și așa, care dă imunitate în lungile ierni cu slănină; nimeni nu mai acrește în felul ăsta supele, cu tărâțe fermentată”.
Despre cel de-al doilea ingredient românesc, Dan Alexe a spus că este mujdeiul.
„Mujdeiul, sosul de usturoi cu apă și sare, care se mănâncă la orice oră a zilei în cantități mari, și care iarăși dă imunitate, îl fac numai românii. Popoarele vecine nu fac mujdei”, a mai spus Dan Alexe.
Citiți și Dan Alexe: Dacopatia este un substitut de identitate. Românii se împăunează cu o mitologie total inventată
Secretul micilor de la Cocoșatu
Secretele celebrilor mici de la Deduleşti
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News