Alegeri prezidențiale 2024: George Simion, candidatul controversat interzis în două țări vecine

Matthew Garvey Data publicării:
George Simion
George Simion / Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

George Simion se numără printre cele mai controversate personaje ale alegerilor prezidențiale din 2024. Interzis în Republica Moldova și Ucraina, acuzat că ar avea legături cu Federația Rusă și perceput drept un politician care nu respectă valorile Uniunii Europene, Simion are un lung istoric de controverse și scandaluri. 

Digi24.ro publică în această perioadă portretele primilor opt candidați (conform sondajelor) la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiența profesională, experiența politică și controverse. Următorele articole vor fi despre candidatul UDMR, Kelemen Hunor, și despre candidatul independent Mircea Geoană. 

CITEȘTE ȘI: Cine este Marcel Ciolacu, candidatul cu cele mai mari șanse să intre în turul al doilea

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns fosta jurnalistă Elena Lasconi de la Primăria Câmpulung în cursa pentru Cotroceni

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă, ostașul liberal care promitea că nu intră în politică

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban, fostul premier din vremea pandemiei care stă în cap ca să ajungă președinte

Venitul declarat de Simion

George Simion nu a declarat terenuri, clădiri sau bunuri. La capitolul venituri, liderul AUR susține că, pe parcursul anului trecut a obținut 60.000 de euro drept cadou de la botezul copilului și 137.402 de lei ( din salariul de la Camera Deputaților). 

Educație

George Simion a absolvit Colegiul Național „Gheroghe Lazăr” din București în anul 2005, iar în anul 2008 a obținut licența în Administrație și Afaceri la Universitatea din București, conform CV-ului publicat pe pagina oficială a Camerei Deputaților. Despre media de la Bacalaureat, Simion susține că a obținut 9.69.

Liderul AUR a mai terminat un program de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, tema de cercetare fiind „Crimele comunismului”.

Carieră

Din CV-ul lui George Simion reiese că s-a implicat în sfera societății civile începând cu anul 2004, în organizații care au militat pentru unirea României cu Republica Moldova. 

De altfel, liderul AUR s-a remarcat de-a lungul timpului prin mesaje pentru unirea României cu Republica Moldova. În biografia sa, acesta susține că este cel care a introdus mesajul „Basarabia e România”.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Simion ar fi ajutat la formarea a două grupuri de suporteri ultras ai echipei naționale, acuzate constant că promovează xenofobia și rasismul: Honor et Patria și Uniți Sub Tricolor.

Din 2006, Simion a fost liderul grupării „Noii Golani”, ce s-ar fi dorit o continuare a mișcării de stradă din 1990 din Piața Universității. În anul 2009 a aprins lumânări în fața casei lui Ion Iliescu și, la o lansare de carte a fostului președinte, Simion a aruncat cu bani în acesta și i-a reproșat că nu trebuie să lanseze cărți despre istoria comunismului. În urma ambelor evenimente, George Simion a fost reținut de jandarmi.

Ca experiență profesională, Simion susține că a lucrat timp de 8 ani (2012-2020) ca director de marketing la Ideal Proiect Arhitecture & Design - o firmă înființată de Marius Lulea (lider AUR), care a beneficiat de contracte cu statul. 

Activitate politică

Simion a înființat în anul 2019 partidul Alianța pentru Unirea Românilor, cu care a intrat în Parlament în anul 2020. 

În cei patru ani de mandat de parlamentar, George Simion a fost constant în centrul atenției provocând mai multe scandaluri, inclusiv în plenul Parlamentului: De la înjurături adresate președintelui Camerei Deputaților sau Dianei Șoșoacă, la agresiuni fizice față de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu.

Controverse și scandaluri

Numele lui Simion a fost vehiculat inclusiv în dosare penale deschise de Parchetul General sau alte parchete din țară - agresiunea asupra ministrului Popescu, conducerea cu permisul suspendat, coruperea alegătorilor sau, ultimul, că l-ar fi ajutat pe Silvestru Șoșoacă să falsifice semnături pentru alegerile europarlamentare. Niciunul nu s-a concretizat. 

George Simion este văzut drept un politician de extremă-dreapta sau populist, acuzat că promovează discursul urii și legionarismul. În pandemie, a negat constant existența virusului COVID-19 și a organizat proteste anti restricții. Totodată, Context.ro a arătat că AUR a pus în practică o rețea de zeci de site-uri și conturi de Facebook care amplifică propaganda Federației Ruse și conspirațiile. 

Inclusiv rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrație, Remus Pricopie, l-a acuzat în 2023 că a redeschis calea „atacurilor legionare-fasciste” la adresa universității

„Eu am 35 de ani, nu trebuie să fiu pus eu să discut despre istoria recentă a României, despre legionari și comuniști, să fac aprecieri despre Zelea Codreanu sau Ceaușescu (...) Și nazismul și comunismul au făcut milioane de victime și nu mai trebuie să ajungem la sisteme totalitare. Acum să mă pui pe mine la mijloc să explic celor care se uită acum…”, a spus Simion, recent, la Antena 3 CNN, într-o intervenție în care s-a delimitat de părerile extremiste lansate de membrii AUR, citat de G4Media. 

În ceea ce privește catalogarea lui drept politician populist, acest lucru reiese inclusiv din proiectul de candidat la președinție. A promis celor care îl vor vota că le va facilita, printre altele, apartamente la prețuri ridicole, de 35.000 de euro. A reușit, astfel, să obțină datele personale - inclusiv CNP - a mii de români. AUR și Simion au fost acuzați constant că ar strânge fără drept date personale.

„Nu dăm bani gratis, nu dăm locuințe gratis, oferim la prețul de producător plus un procent de profit mai mic pentru cei care vor construi aceste locuințe. Oferim românilor care nu au posibilitatea de a cumpăra la prețuri decente”, s-a apărat George Simion, în iunie, la Digi24.

George Simion are interdicție de a intra în Ucraina și Republica Moldova, fiind acuzat că ar avea legături cu serviciile secrete din Federația Rusă, a cărei agendă este acuzat că o promovează în cele două țări, dar și în România. 

Un fost ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a lansat încă de anul trecut informația potrivit căreia Simion s-ar fi întâlnit în trecut cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), unul dintre serviciile de informații rusești, și cu altă persoană cunoscută în țara vecină drept „omul rușilor”.

În această săptămână, șeful Comisiei de Control SRI din Camera Deputaților, reprezentant PNL, a lansat același tip de informație, cu mențiunea că a făcut referire la întâlniri ce ar fi avut loc între Simion și reprezentanți ai Directoratului Principal de Spionaj (GRU) din Federația Rusă.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, în primăvară, că a primit de la omologii din Republica Moldova și Ucraina documente care să justifice motivul pentru care Simion a primit interdicție în cele două țări vecine.

„Nu îmi cereți să divulg lucruri pe care nu am voie să le vorbesc. Este o decizie administrativă întemeiată. Ține inclusiv de unirea României cu Republica Moldova, și bănuiesc că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina”, spunea Marcel Ciolacu.

Simion a primit interdicția de a intra în Republica Moldova în anul 2018 și a fost extinsă până în 2028. 

„Nu, nu, nu (...) resping, și vreau ca în momentul când apar contracandidați care au un interes vădit să mă denigreze, să ne întrebați și pe noi, că dacă vrem să ascultăm imnul Rusiei, poate unii vor. Eu n-am fost niciodată în Moscova spre deosebire de unii dintre candidații mei”, a fost reacția lui George Simion, la o dezbatere de la Antena3 CNN.

Articol realizat cu ajutorul platformei Google Pinpoint. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se modifică programul școlilor din București luni, după alegeri. Activitatea nu va fi suspendată complet
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...