INTERVIU. Vladimir Voronin: „Nu doar cred, ştiu că Federația Rusă poate să ne înţeleagă”

Data publicării:
vladimir voronin mediafax

Reporter: Aţi avut discuţii cu alegătorii care probabil v-au întrebat: încotro - Europa sau păstrăm vechile alianţe? Ce le-ați spus?

Vladimir Voronin: Moldova o să reuşească să facă aceasta - şi noi am dovedit asta opt ani, când am fost la guvernare, că Moldova are toate posibilităţile să hotărască problemele de sine stătător, fără acest Fond Monetar Internațional, fără aceste credite care pe noi care pe noi ne coc la pământ decât să ne ajute să ne ridicăm în picioare, fără aceste enorme datorii externe, fără aşa numiţii prieteni care au interese aici în Moldova.

E clar lucru că suntem întrebaţi despre această temă, care este dimensiunea de dezvoltare a Moldovei pentru viitor. Noi am vorbit încă când am venit prima dată la guvernare în 2001: noi nu suntem împotriva integrării, noi nu putem să fim împotriva modernizării, noi nu putem să fim împotriva oricărei modernizări, pentru că asta însemană că se stopează activitatea ţării, se stopează toată dezvoltarea definitiv, dar noi trebuie să fim acolo într-adevăr unde suntem mai pregătiţi şi unde avem posibilităţi de a ne dezvolta, mă refer la pieţele de desfacere, unde este exportul nostru tradiţional.

Este un lucru foarte bun semnarea acestui acord de asociere la UE, noi salutăm - şi partidul nostru salută acest lucru - numai că în orice drum atât de serios nu trebuie să te grăbeşti, să mâni caii repede, trebuie să treci etapele respective și când ţara ajunge la o etapă anumită, treci la următoarea.

Nu trebuie să rupem din start, fără să avem pregătite alte terenuri, şi alte pieţe de desfacere, legăturile cu pieţele de desfacere şi cu țările în care noi suntem acceptaţi în mod tradiţional.

80 de procente din exporturile noastre sunt în piaţa ţărilor CSI. Noi, încă, după standardele europene, nu putem intra în pieţele lor, trebuie să ne ridicăm la acest nivel de cerinţe.

Inclusiv în cadrul legislativ, în cadrul educaţional, treptat trebuie să ne mişcăm spre această mare Europă.

Reporter: Credeţi că e un lucru dezirabil sau de acceptat de către Federaţia Rusă faptul că Moldova se îndreaptă spre UE şi să ajute Moldova în timp ce ea se îndreaptă spre UE?

Vladimir Voronin: Nu doar cred, dar chiar ştiu că Federația Rusă poate pe noi să ne înţeleagă şi o să ne înţeleagă. Eu am avut discuţii la vremurile respective cu președinteleVladimir Putin, începând din 2002 până în 2009, am purtat de multe ori aceste discuţii, despre drumul dezvoltării.

Chiar în Federația Rusă există comisia Federația Rusă-UE care lucrează foarte activ, mai mult decât atât, la un demers de-al meu din 2002, dl Putin a răspuns foarte pozitiv că într-adevăr noi avem dreptate când ridicăm problema că noi, toţi împreună, să ne conjugăm eforturile în ţările CSI, să trecem treptat la normele unice europene, toţi împreună. Și facem acest lucru, dar numai nu în grabă şi nu cu orice preţ şi nu ca să stopăm alte activităţi. Că atunci poate să fie ceva scăpat din vedere, ceva probleme pentru ţară. Astăzi este stopat tot exportul Moldovei, asta e normal? Nu e normal!

Eu nu aș discuta şi nu m-aş baza numai pe un Făt Frumos ca să vină din poveşti şi să facă această schimbare. Trebuie lucrat, trebuie muncit, Este un lucru foarte important, dacă noi vrem să ajungem la aceste norme europene, o stabilitate politică, o conjugare a eforturilor întregii societăţi, acea problemă care astăzi persistă.

Reporter: Există foarte multă deznădejde printre alegători, chiar şi printre cei mai hotărâţi, care ştiu cu cine vor vota. Ce credeţi că i-ar mobiliiza, ce i-ar face să creadă că într-adevăr Moldova este acum pe mâini bune?

Vladimir Voronin: Ce le doresc acum alegătorilor: să nu greşească, să nu facă acel pas greşit, nechibzuit, pentru că pe urmă patru ani de zile iarăși Moldova pierde. Îmi pare rău, dar noi am pierdut aceşti cinci ani pe toate dimensiunile. Nu avem cu ce să ieşim în faţa societăţii, chiar şi noi, Opoziţia nu mai putem să mai spunem mult timp negru şi negru, trebuie să fie ceva luminos.

Aceasta încredere, această înţelegere trebuie demonstrată de toţi cetăţenii ţării noastre şi ziua pentru a demonstra acest lucru este tocmai 30 noiembrie, duminică, la aceste alegeri parlamentare. Să îi alegem pe cei care ştiu a face, vor să facă, au posibilităţi, sunt echipele pregătite.

Reporter: Ce v-au cerut oamenii în discuțiile pe care le-ați avut? Ce-şi doresc?

Vladimir Voronin: Doresc bunăstare. Calitatea vieţii este sub oriice nivel. Factori care influenţează această calitate a vieţii sunt foarte mulţi - preţurile, tarifele, sănătatea, educaţia, amenajarea teritoriului.

Reporter: Care sunt cele mai grave reproşuri pe care le-ati auzit la adresa clasei politice?

Vladimir Voronin: Sărăcia, corupţia, criminalitatea. Ei nu văd ieşirea din situaţie.

Reporter: Ce se poate face pentru independenţia Justiţiei?

Vladimir Voronin: Partidul nostru propune introducerea alegerii organelor de justiţie de către popor şi nu numai judecătorii, la acest proces participă şi poliţia, și centrul combaterii corupției, și alte organe, toți, împreunp. Aici este decisiv și rolul Parlamentului, cadrul legislativ. Dacă în cadrul legislativ vor fi introduse pe ascuns norme duble care pot face posibil actul de corupţie, nu mai face nimeni nimic, niciun judecător,niciun sistem. Trebuie început de sus. Peştele de unde se strică? Toată lumea cunoaşte.

Foarte importante probleme, în Republica Moldova, din toată populaţia, 28 de procente nu sunt moldoveni şi trebuie să avem grijă de cetăţenii ţării, sunt aceiași cetățeni ai țării, sub aceeaşi Constituţiei, sub acelaşi legi, noi trebuie să avem grijă de ei, indiferent că sunt în Transnistria, în Găgăuzia.

Avem lege specială despre autonomia Găgăuziei, trebuie executată, guvernatorii, la cel mai înalt nivel, trebuie să aibă grijă de acest teritoriu, poate câteodată poate chiar mai urgent şi mai în primul rând.

Reporter: Cum vedeţi perioada post-electorală? Alianţe...

Vladimir Voronin: Noi nu suntem predispuşi pentru alianţe. Nu am format niciodată alianţe, coaliţii. Am avut o încercare în 2005 şi foarte reuşită, când ne-am înţeles cu toţi cei ce am intrat în Parlament în 2005, că ei, partea respectivă rămân în Opoziţie şi noi la guvernare, aveam 56 de procente. Și ceilor ce au rămas în Opoziţie li s-au dat sub control foarte multe instituţii, Curtea de Contruri, CEC-ul, Audiovizualul, Comisia specială parlamentară care controlează activitatea organelor speciale, funcția de vicepreședinte al Parlamentului şi multe alte funcţii.

Foarte normal, noi când am fost în Opoziţie am elaborat noi, cu forţele noaste, 160 de proiecte de legi, mai multe din ele pe dimensiunea socială. Nici una dintre ele nu au fost puse în discuţie, nu că să mai fie aprobate, păi aşa e normal?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”