INCENDIU COLECTIV. Bilanțul victimelor a ajuns la 31 de morți. Cei trei patroni ai clubului au fost reținuți

Data publicării:
collage

Colaj Digi24. Foto: Agerpres

Familiile victimelor pot obține informații suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.

Actualizare 22:45 Și al treilea acționar al clubului Colectiv a fost reținut.

Actualizare 20:33 O a doua persoană a fost reținută. Este vorba de Cătălin Gancea, acționar al clubului.

Actualizare 19.19. Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem, a transmis Preşedinţia.  

Actualizare 18:40 A fost emisă prima ordonanță de reținere în acest caz. Alin Anastasescu, acționarul majoritar de la clubul Colectiv, a ieșit încătușat de la Parchetul General și a fost dus la Arestul Poliției Capitalei. El nu a făcut declarații la ieșire, iar marți va fi prezentat instanței cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

El este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală în culpă, infracțiuni care se pedepsesc cu maximum zece ani de închisoare.

Actualizare 18:00 Florentina Ioniță Radu, managerul Spitalului Militar, a anunțat că dintre cei 12 pacienți care sunt internați aici, șase sunt în stare gravă și foarte gravă. Unul dintre cei 12 a avut o evoluție mai bună și a putut fi mutat de la terapie intensivă. La terapie intensivă au mai rămas opt pacienți - cinci cu stare gravă și unul intubat. La unul dintre pacienții cu stare gravă a trebuit să se intervină chirurgical, pentru că a avut niște probleme la plagă, dar acum situația este stabilizată. 

Florentina Ioniță Radu a precizat că la ședința de lucru cu premierul s-a cerut o situație cu necesarul estimat pentru două luni pentru pacienții în stare gravă, intenționându-se suplimentarea fondurilor.

„În acest moment, ne așteptăm să avem nevoie de dializă, pentru că acești pacienți, prin metabolizarea produselor toxice, toate aceastea trec prin rinichi și ne așteptăm să intre în insuficiență renală unii dintre ei, motiv pentru care ne-am suplimentat kiturile pentru dializă”, a atras atenția managerul Spitalului Militar.

De asemenea, ea a adresat o rugăminte către rudele victimelor, de a veni doar câte un membru al familiei și numai în orele de vizită, pentru că bolnavii vor fi mai protejați în acest felș de suprainfecții. Ei pierd multe lichide și dacă nu sunt hidratați cum trebuie, vor apărea complicații. „Am alocat o asistentă și o infirmieră pentru fiecare pacient, pentru că au mâinile arse și nu se pot hrăni. Au mâinile arse, fața arsă și toracele posterior, așa cum au încercat să se apere. Cazurile sunt trase la xerox”, a mai spus medicul. 


Actualizare 17:04 O a 31-a victimă a murit la Spitalul de Arși. Este vorba de un tânăr, rănit grav, care nu fusese încă identificat. Avea răni de gradul carbonizării pe brațe.

Actualizare 14:50. Cei trei proprietari au clubului Colectiv sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Pentru ucidere din culpă pedeapsa este de 10 ani și 6 luni de închisoare. Însă, ei riscă și alte acuzații, precum fals în acte.

Atunci când au deschis localul, patronii clubului Colectiv au cerut Primăriei sectorului 4 un aviz de funcţionare pentru un bar cu 80 de locuri pe scaune. L-au primit în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, fără ca vreun inspector al primăriei să calce în local. Se poate ca administratorii să fi mizat pe faptul că în cazul unei capacităţi de până la 100 de persoane, legea nu cere prea multe acte. Peste acest număr, autorizaţiile ar fi fost mult mai greu de obţinut.


Actualizare 14:17. Al treilea proprietar a ajuns la Parchetul General, Paul Cătălin Gancea. Niciunul dintre ei nu a făcut declarații.

Actualizare 14:10. La Parchetul General a ajuns și Alin Anastasescu.


Actualizare 13:52. Costin Mincu, unul dintre proprietarii clubului Colectiv, a fost adus cu mandat la Parchetul General pentru a fi audiat. Alin Anastasescu și Cătălin Gancea urmează să ajungă și ei la Parchet pentru a fi audiați. Potrivit unor surse, ei sunt suspectați pentru ucidere din culpă. 



Actualizare 13:25. Situația la Spitalul Bagdasar-Arseni, explicată de dr. Carantino Andrei Mircea, medic primar:

Șapte pacienți sunt în stare critică, cinci în stare foarte gravă, doi în stare gravă și șapte sunt staționari să zicem spre un început de bine; Toți sunt tratați cu tot ce se poate face la ora actuală în România și în lume.

A fost o delegație condusă de minister cu profesori din Franța, profesori în chirurgie plastică. Au venit și dl Lascar și dl prof Enescu pentru a vedea condițiile și dacă tratamentele care se fac sunt corespunzător. Toți au apreciat nu numai eforturile făcute de personal, dar și tratamentele care se fac. Cei din Franța au zis că avem substitue pe care ei nu le au. Au fost aduse de medicii din Israel.

Actualizare 12:45. 137 de răniți în urma incendiului care a izbucnit vineri seară în clubul Colectiv se aflau internați luni la prânz în spitalele bucureștene, transmite Agerpres.

Spitalul de Arși: 27 — trei în stare critică; 10 în stare gravă; 14 sunt stabili;

Spitalul "Bagdasar-Arseni": 22 — cinci în stare critică; șase sunt pe secție, 16 la reanimare;

Spitalul Municipal: 19 — zece la terapie intensivă;

Spitalul Floreasca: 15 — toți în stare critică;

Spitalul Elias: 14 — nouă în Terapie Intensivă;

Spitalul Militar: 12 — trei au o stare mult mai bună și vor fi transferați în Secția de arși, dar cinci rămân în stare gravă, unul fiind intubat;

Spitalul "Sf Ioan": 8 — șase intubați, în tratamente chirurgicale, aceștia fiind în stare gravă iar doi stabili;

Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu": 6 — un cetățean italian și un român se află în stare gravă; cei doi pacienți cetățeni spanioli sunt transferați pe secție și rămân internați până joi, 5 noiembrie; doi cetățeni români au o stare generală stabilă.

Spitalul Grigore Alexandrescu: 6 — unul în stare critică intubat, trei în stare gravă în Secția de Terapie Intensivă; un tânăr de 18 ani a fost adus de la Elias cu 40% arsuri pe suprafața corpului, respiră bine; un alt adolescent, de 14-15 ani, a fost adus tot de la Elias; cel puțin doi vor fi supuși unor intervenții chirurgicale în această săptămână;

Spitalul "Sf. Pantelimon": 5 — trei stare critică, doi stabili;

Spitalul "Gerota": 3 — sunt stabili.


Actualizare 12:10. Dragoş Daviţoiu, director medical la Spitalul Universitar, a oferit informații despre starea pacienților:

Doi sunt în secțiile medicale, cei cu forme moderate de intoxicare sunt supravegheaţi, probabil vor fi externați în cursul săptămânii. În terapie intensivă avem 13 pacienti. Nouă sunt cei critici, a căror evolutie e staționara. Un pacient a fost traheotohomizat, dar era o operație prevăzută de evoluția arsurilor de căi respiratorii superioare. Au mai fost admiși patru pacienți în terapie intensiva din cauza degradării respiratorii. Sunt stabili, nu sunt intubati, sunt conștienți, vorbesc, dar sunt monitorizați în ATI pentru a fi mai aproape de ei.

Aceiași 9 pacienți sunt în stare critică, stabil, dar critică. Medicii îi monitorizați și etapizează tratamentul arsurilor.

Am avut gărzi cumplite după vineri. Ieri a fost un coșmar. Camera de gardă e suprasolicitată, dar funcționăm.

Sunt voluntari, dar activitatea de voluntariat trebuie să aibă o bază legală foarte clară. Nu putem implica decât persoane cu o pregătire certă, dovedită și cu forme legale foarte clare.

Reporter: S-au externat cinci oameni?

Da, au mai rămas 19. Cei cu forme ușoare ne așteptăm ca în această săptămână să fie externați.



Actualizare 11.30. Cei trei acţionari ai clubului Colectiv au fost citaţi de procurori și vor fi audiați azi la Parchetul General. Nu este prima dată când cei trei ajung la Parchet. Li s-au luat declarații și în noaptea incendiului, dar și zilele trecute.

Ei trebuie să le spună anchetatorilor de ce nu au luat minimele măsuri de prevenție în caz de incendiu. Clubul nu avea aviz din partea Pompierilor și nu existau suficiente extinctoare, iar clubul avea o singură ieșire.

În acest moment, este deschis un dosar penal pentru omor calificat. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub urmărire penală. 

Cine sunt patronii Clubului Colectiv


Actualizare 11:10. La Spitalul Floreasca sunt internaţi 15 răniţi, 14 la Terapie Intensivă.

În clipa de față, pacienții se află la Blocul operator pentru pansamente. Se va face după aceea o reevaluare a lor, după care se vor întoarce în Terapie Intensivă. Nu a apărut nimic nou până în prezent, nu a intervenit nimic nou în evoluția lor. Pacienții își continuă îngrijirile și monitorizarea ca și până acum. 14 pacienți sunt internați în Terapie Intensivă, toți sunt în stare critică”, a declarat directorul medical al instituției, Nicușor Luchi. 

Mulţi răniţi au ajuns şi la Spitalul Bagdasar-Arseni. 18 din cei 21 de pacienţi internaţi aici sunt în stare gravă. Medicii operează la această oră și fac tot ce e omeneşte posibil pentru a-i ţine pe pacienţi în viaţă.

Iar la Spitalul de Arşi se află internaţi 27 de răniţi. Dintre aceștia, 10 răniți sunt în stare gravă, iar trei în stare critică.

Un bărbat internat la Spitalul de Arși este în continuare neidentificat.

Trei dintre cei cinci pacienți internați la Spitalul Sfântul Pantelimon în urma incendiului de la clubul Colectiv sunt în stare critică, a declarat managerul instituției Gheorghe Popescu.

„Cinci pacienți sunt internați. Trei la ATI, doi în chirurgie. Unul dintre pacienții din ATI un bărbat de 33 de ani, două fete de 28 și 29 de ani. Bărbatul prezintă arsuri pe 35-40% din suprafața corpului, una din fete 50%, cealaltă 80%. În chirurgie o fată de 29 de ani și un bărbat de 32 de ani care prezintă stare bună, sunt operați, nu au nicio problemă. Suntem siguri că în câteva zile vor fi externați. Trei pacienți sunt în stare critică, dar stabili hemodinamic, sunt sedați din cauza durerilor. Pacientul cu arsuri de 35-40% a inhalat foarte mult fum”, a afirmat managerul.

El a precizat că unitatea dispune de toate stocurile necesare pentru tratarea pacienților aflați în îngrijire. „Controlăm situația, nu avem nevoie de nimic, avem de toate. Sper ca lucrurile să evolueze bine”, a spus Gheorghe Popescu.



Actualizare 10:45. Starea a trei pacienţi internaţi la Terapie Intensivă de la Spitalul Militar s-a îmbunătăţit. Ei vor putea fi transferaţi la secţia de arşi. Alți cinci pacienți sunt în continuare în stare gravă, iar unul continuă să fie intubat.

Florentina Ioniţă Radu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar:

E foarte important modul în care e manageriat cazul mai departe, să nu apară suprainfecții, să fie hidratați corespunzător, să aibă aportul nutrițional necesar. E important să mănânce alimente speciale. Ei încep să mănânce, mai puțin cei intubaţi. Toți au mâinile arse.

Cei cinci pacienți de care v-am spus, situația lor se poate schimba oricând. Sunt cu arsuri de căi respiratorii.

Prima săptămână e foarte importantă. O să avem în fiecare zi conferințe de presă la 10:30 și 18:00, vă ținem la curent cu starea pacienților.

Faptul că trei pacienți sunt mai bine e un lucru îmbucurător.

Nu avem nevoie de ceva în mod deosebit. Suntem în legătură cu Ministerul Sănătății. Ei au intrat toți în programul „Pacienți Critici”. Se decontează prin acest program.



Actualizare 10.30. Ieri, anchetatorii au stat de vorbă, ore în şir, cu martori ai incendiului din club, persoane rănite uşor, care au putut să dea declaraţii. Anchetatorii au spus că cei vinovați pentru tragedia din clubul Colectiv vor răspunde penal.

Administratorii clubului au fost chemați la audieri încă din seara incendiului. Aceștia nu și-au recunoscut vina și au spus că afacerea lor era una legală. Ei au mai spus că au avut toate autorizațiile și că responsabilitatea aparține managerului trupei rock.

Astăzi vor fi audiate și victime cu răni superficiale și se așteaptă ca patronii clubului să fie audiați din nou.

Toți morții au fost identificați, însă 29 de răniți din spitale nu au reușit să fie identificați nici până acum.   


Actualizare 9:00. Cinci pacienți sunt în stare critică la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, a anunțat purtătorul de cuvânt al spitalului. „Sunt staționari. Medicii au început să le schimbe pansamentele. În stare critică sunt cinci pacienți din cei 22. Șase sunt pe secție, 16 la reanimare”, a precizat medicul.


- A pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stâlpul clubului după care a luat foc totul.

- O vâlvătaie enormă. A ars tot tavanul.

- Fetele au început să țipe foarte tare, toată lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare.

- Morți, arși, e dezastru!

- Mă cățăram pe oameni şi încercând să ies afară.

Ora 22 şi 32 de minute. Este ora fatidică la care cei aproximativ 500 de tineri care petreceau în clubul Colectiv din Capitală au văzut ce înseamnă infernul. Artificiile lansate în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity au aprins buretele care înconjura unul dintre stâlpi. Martorii spun că în câteva secunde şi tavanul a luat foc.

Incendiul s-a extins rapid la stâlpii clubului, care erau izolaţi fonic cu un material inflamabil. Focul a cuprins întregul plafon. Un fum înecăcios a inundat încăperea. Ce a urmat poate fi cu greu descris în cuvinte.

- S-au călcat în picioare. Au spart uşa.

- Spre norocul meu eu eram jos de tot lângă podea și trecea toată lumea peste și jos de tot nu era atât de mult fum. Uite așa am scăpat fără nicio arsură. Nu cred că vă puteți imagina...

- Care a fost mai tare trăiește. Am zis că dacă nu suntem disciplinați murim.

Cu trupurile arse, înconjuraţi de fum negru, oamenii s-au îmbulzit spre singura ieşire din club. Primii care au ajuns în faţa clubului, să acorde primul ajutor, au fost vecinii care au auzit strigătele disperate.

- Era un haos, era un puhoi de lume care erau disperați, au început să împrăștie fiecare, disperați, până să ajungă Salvările. Un om se uita la mâinile lui, erau băşicate, era ars și o fată arsă pe partea asta, atunci a căzut jos. Se auzeau urlete, pur și simplu.

11 minute mai târziu a ajuns şi prima Ambulanţă. În scurt timp, locul tragediei era un adevărat furnicar. Oameni cu hainele şi pielea arsă, întinşi pe jos, medici care alergau cu perfuzii în mână, ambulanţe care venea şi plecau şi poliţişti care delimitau zona. 11 maşini de pompieri şi peste 60 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului.

ROMANIA IN DOLIU
ROMANIA IN DOLIU

În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, anunţa primele statistici negre. 17 morţi şi peste 80 de răniţi care au fost duşi la 12 spitale din Bucureşti şi Ilfov. Disperate să afle cât mai multe, rudele celor care erau în club au verificat fiecare unitate de urgenţă.

- Era în club, nu o găsim. Nu știm dacă este moartă la ora asta, nu știm încă la ce spital, telefoanele sunt ocupate. La Floreasca nu era, al doilea e aici și merg să iau toată noaptea spitalele la rând.

- Merg să îl caut. Nu sunt nici din București ca să știu spitalele care sunt. Băiatul mare, 26 de ani. S-a dus pentru că are și el o formație de rock și era înebunit după formația asta, nu l-am văzut niciodată atât de vesel. M-a sunat și mi-a spus: „mamă, vino repede să mă iei, că m-a ars”.

În scurt timp, toate spitalele erau supraaglomerate, iar medicii au venit de acasă să ofere ajutor. O mobilizare rar întâlnită. Medici, asistenți și infirmieri pur și simplu alergau către spitale.

Peste 130 de persoane sunt internate în 11 Spitale din Capitală. Printre acestea, Spitalul de Arși, Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar-Arseni, Spitalul de Urgență Floreasca şi Spitalul Militar.

La aproape trei zile de la tragedie, rămâne teama că numărul deceselor ar putea creşte dramatic. Autorităţile ne pregătesc deja pentru un astfel de deznodământ. Rămâne frustrarea că această nenorocire putea fi evitată dacă viaţa ar fi fost pusă pe primul plan, şi nu dorinţa de a face profit cu orice preţ.

15 familii aşteaptă cu sufletul la gură doar la porţile spitalului Floreasca să afle că părinţii, copiii ori prietenii lor sunt bine. 14 din cei 15 oameni internaţi aici sunt în secţia Anestezie Terapie Intensivă, iar în fiecare secundă ei se află la limita dintre viaţă şi moarte.

Citiți și

Evenimentele din prima zi a tragediei din Colectiv

A doua zi după tragedie - explicații și bilanț în creștere

Concert cu 30 de morți în Colectiv | Comunicatul oficial al Primăriei sectorului 4

Tragedia din Colectiv, o lecție de viață. Românii cer să se pună preț pe siguranță

Mesajul președintelui către români: „Nu mai putem lăsa corupția să se întindă până ucide”

Specialiști în biochimie: Victimele de la Colectiv au murit din cauza acidului cianhidric

FOTO VIDEO. Aproximativ 12.000 de oameni au comemorat în stradă victimele din clubul Colectiv

Eroii de la clubul Colectiv. Au murit pentru ca alții să trăiască

Persoanele rănite în urma incendiului din Colectiv au nevoie de sânge

Proprietarii cluburilor din București, surprinși cumpărând extinctoare

O întâmplare „ciudată” povestită de un supraviețuitor al incendiului din Colectiv

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani