Trei persoane reținute în cazul incendiului de la clubul Colectiv
ACTUALIZARE 22:45 Și al treilea acționar al clubului, Costin Mincu, a fost reținut.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și justiție, cercetările au arătat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club.
„Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal.
Prin ordonanța motivată din data de 2 noiembrie 2015, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Grancea Paul Cătălin, Anastasescu George Cătălin și Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”, se arată în comunicat.
ACTUALIZARE 20:33 O a doua persoană a fost reținută. Este vorba de Paul Cătălin Gancea, un alt acționar al clubului.
Primul acționar reținut este George Alin Anastasescu.
Între timp, ancheta continuă. După audieri-maraton, poliţiştii de la Omoruri au ridicat documente de la sediul firmei celor trei, de la Primăria Sectorului 4, dar şi de la firma care a organizat jocul de artificii care a generat incendiul.
Aţi asigurat toate condiţiile ca acei oameni să nu moară?
A contat mai mult afacerea decât siguranţa oamenilor?
Aveţi ceva să le transmiteţi familiilor victimelor?
Aţi pus profitul mai sus de siguranţa oamenilor?
Aveţi vreun regret?
Aţi avut vreo legătură cu Primăria Sectorului 4?
De ce te ascunzi?
Îi aveţi pe oamenii aceia pe conştinţă?
V-aţi gândit ce dezastru aţi provocat?
Cine e responsabil pentru acele artificii?
Sunt întrebările pe care le-au pus jurnaliștii celor trei acționari ai clubului Colectiv, în momentul în care au venit la audieri la Parchetul General.
FOTO: Agerpres
Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea. Sunt gazdele infernului de vineri noapte. Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost ridicaţi de poliţişti şi aduşi sub escortă la Parchetul General pentru un nou interogatoriu. De această dată, întrebările sunt îndreptate împotriva lor. Procurorii îi acuză de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. În clubul lor au murit 26 de tineri, alţi cinci au pierdut lupta pentru viaţă sub privirile neputincioase ale medicilor, iar alţi 150 vor rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii.
Acuzarea celor trei este doar primul pas în acestă anchetă, în care procurorii şi poliţiştii vor să afle cum a fost posibilă tragedia. Au o mulţime de probe, au audiat zeci de oameni şi vor să contureze cât mai exact cum a fost posibil şi, mai ales, cine este vinovat. Sunt ajutaţi de specialişti din toate domeniile.
„Extinctoare acolo, dacă ne referim acolo, în spațiul propriu-zis în care s-a desfășurat evenimentul, era unul mic, gen extinctor de mașină, folosit, iar într-un depozit, într-un spațiu în care se aflau un panou electric și alte materiale, mai erau alte extinctoare, dar oricum nu cred că avea cineva acces la ele sau nu se știa de ele. (Erau extinctoare tot mici?) Nu, mai mari, dar vă dați seama că la un eveniment de acest gen nu cred că ajutau prea mult”, a declarat George Găman, directorul INSEMEX.
Specialiştii de la Petroşani, singurii din ţară care pot descoperi cauzele incendiului, vor reconstitui pe calculator tragedia de la Clubul Colectiv. Pentru a stabili exact, au cerut anchetatorilor anumite probe.
„Resturi de materiale, puţin burete care a mai rămas în rezervă, tuburile de cartuşe pirotehnice, pupitrul de pirotehnie, material de plafonarea încăperii”, a detaliat George Găman.
Procurorii încearcă acum să stabilească şi cum funcţiona clubul Colectiv.
„Nu există să obţii autorizaţii de la ISU pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. La ISU nu se emit avize şi autorizaţii pe declaraţii pe propria răspundere”, subliniază inginerul Toma Ion, expert tehnic în domeniul securităţii în incendiu.
Pentru asta poliţiştii au ridicat atât de la sediul firmei celor trei, dar şi de la Primăria sectorului 4 toate actele ce ţin Colectiv. În plus au percheziţionat şi sediul firmei care a organizat jocul de artificii.
Pe baza documentelor care au fost ridicate de poliţişti se va stabili dacă spectacolul de vineri seara a respectat legea, însă poliţiştii nu au plecat doar cu acele acte, ci şi cu un raport în care au notat ce s-a găsit în curtea firmei.
Pirotehnistul care vineri noapte a asigurat jocul de artificii este şi el rănit şi internat într-unul din spitalele bucureştene. Şi el va fi audiat, întrucât anchetatorii cred că a făcut o serie de greşeli ce au dus la izbucnirea incendiului.
Ultima melodie cântată de trupa Goodbye of Gravity vineri noapte a fost înregistrată cu telefonul de unul din participanţi. Apoi artificiile au aprins buretele şi au declanşat haosul.
Cine sunt patronii clubului Colectiv
- Etichete:
- procurori
- justitie
- audieri
- retineri
- vinovati
- clubul colectiv
- incendiu colectiv
- propunere de arestare
- ancheta incendiu
- patronii colectiv
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News