Ultimul procuror în viață al Tribunalului de la Nuremberg, născut în România, are un mesaj pentru lumea contemporană
Data actualizării: Data publicării:
Ultimul procuror în viață al Tribunalului Militar Internațional de la Nuremberg, Benjamin Ferencz, a transmis un mesaj de pace lumii contemporane, adânc măcinată de spectrul războiului.
În vârstă de 97 de ani, Ferencz poate fi considerat un monument viu al secolului XX, a urmărit unele dintre marile decizii internaționale de la primul etaj al istoriei.
S-a născut pe 11 martie 1920 la Satu Mare într-o familie de evrei intelectuali. La vârsta de numai 10 luni, familia sa a emigrat în Statele Unite, unde, peste ani, tânărul Benjamin avea să absolve Facultatea de Drept a prestigioasei Universități Harvard, specializându-se în crime de război.
De numele Ferencz se leagă, printre altele, și înființarea Curții Internaționale de Justitție de la Haga, principalul instrument judiciar al Organizației Națiunilor Unite.
Însă fundația renumelui său de procuror se află în sălile de ședință de la Nuremberg, unde, după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut loc procesul liderilor naziști, considerat cel mai mare proces din istorie.
Hermann Goring, Joachim von Ribbentrop sau Albert Speer – toate aceste nume grele ale Germaniei naziste au fost condamnate pentru crime împotriva umanității în baza probelor decisive adunate de Benjamin Ferencz.
Războiul este o fabrică de produs criminali din „oameni decenți”, consideră Ferencz.
„Credeți că omul care a dat drumul bombei deasupra Hiroshimei a fost un sălbatic? Să vă spun ceva foarte profund, un lucru pe care l-am învățat după mulți ani. Războiul produce ucigași din oameni decenți. Toate războaiele și toți oamenii decenți”, a declarat Ben Ferencz într-un interviu recent oferit postului CBS News.
„Dacă unii vor război în loc de pace, aceia nu sunt naivi, sunt proști. Au un grad incredibil de prostie, încât sunt în stare să trimită tineri ca să omoare alți tineri, pe care nici măcar nu îi cunosc și care nu le-au făcut vreun rău. Acesta este sistemul actual”, a mai precizat Ferencz.