O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite şi Scoţia a învăţat mai mulţi papagali să efectueze apeluri video. În timp, păsările au dezvoltat relaţii de prietenie la distanţă, relatează UPI, citat de Agerpres. Cu ajutorul ciocului aleg ce pasăre vor să sune, dând dovadă clar de anumite preferințe, spun cercetătorii.
Mai întâi, păsările de companie au fost învăţate să sune din clopoţel, pentru ca un îngrijitor să le aducă tableta. Papagalii îşi folosesc apoi ciocurile pentru a selecta o fotografie a unei alte păsări pe ecran, pe care o sună apoi cu apel video.
În timpul acestor apeluri, papagalii au fost atent urmăriți de echipa de cercetători. Păsările au prezentat comportamente care le imitau pe cele ale păsărilor din sălbăticie, spun oamenii de ştiinţă.
"Ceea ce ar face cealaltă pasăre, ar face şi ei, cântând. Am văzut o mulţime de comportamente naturale între cele două păsări, chiar dacă între ele exista un paravan", a declarat pentru postul WHDH-TV Jennifer Cunha, specialistă în comportamentul papagalilor la Universitatea Northeastern.
În timp, papagalii au început chiar să dea dovadă de anumite preferinţe, efectuând în mod repetat apeluri video aceloraşi păsări, devenite companioni la distanţă. "Au început să apară nişte dinamici sociale puternice", a declarat, tot pentru Northeastern Global News, Rebecca Kleinberger, profesoară la aceeaşi universitate.
"Când sunt ţinuţi ca animale de companie, de foarte multe ori sunt singura pasăre din gospodărie", a spus profesoara pentru postul CBC Radio. "Ei nu au posibilitatea să-şi dezvolte propria identitate de specie", a explicat Rebecca Kleinberger.
Studiul făcut de oameni de ştiinţă de la Universitatea Northeastern şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite şi de la Universitatea din Glasgow a vizat îmbunătăţirea vieţii papagalilor crescuţi pentru companie.
Editor : Izabela Zaharia