Potrivit The Guardian, decizia de a trage copertina sau nu îi aparține arbitrului, iar Tennis Australia scrie că temperaturile nu ar fi atins pragul necesar pentru ca partida să se joace indoor, cu toate că cele două sportive au beneficiat de o pauză de 10 minute, la finalul celui de-al doilea set, tocmai din cauza căldurii.
"În timpul după amiezei, indicele de temperatură și umiditate a fost e 32,5 grade Celsius și a fost atent monitorizat. La ora 6:30 PM, erau 32.7 grade Celsius. Fără o reducere dramatică a temperaturii, arbitrul a decis ca acoperișul să fie tras. La ora 7:29, erau 32.5 grade Celsius, iar la 7:32, când a început meciul, temperatura era de 32.6 grade Celsius”, s-au apărat organizatorii Australian Open.
Însă nu este prima dată la acest turneu când organizatorii sunt acuzați că îi obligă pe jucători să dispute meciurile la temperaturi extreme. În a cincea zi a turneului, temperaturile au atins 40 de grade Celsius la Melbourne, iar câștigătorul a șase titluri Australian Open, Novak Djokovic, a declarat că aceste condiții sunt „brutale” și „la limită”, scrie BBC News.
Organizatorii susțin că și-au dorit ca turneul să rămână unul jucat în aer liber și că iau în calcul mai mulți factori de care ar depinde oprirea meciurilor sau tragerea cortinei, printre care nivelul temperaturii, al umidității, precum și viteza vântului.
Și jucătoarele din WTA s-au plâns de condițiile de la Australian Open: lui Alize Cornet i-a fost luată tensiunea pe teren, în timpul partidei cu Elise Mertens, Petra Martic a declarat că a luat pastile împotriva durerii cauzate de bătăturile provocate de suprafața dură a terenului și de caniculă.
Gael Monfils a declarat că simțea că „moare pe teren”, din cauza căldurii. „Cu siguranță ne-am asumat un risc”, a declarat francezul. Pe de altă parte, campionul de anul acesta, Roger Federer, a cerut să joace doar pe seară.