O nouă regulă în sport stârnește controverse. Eduard Novak vrea ca 40 la sută din sportivii unei echipe să fie români

Data publicării:
Eduard novak da explicatii pe facebook
Eduard Novak, ministrul sportului, vrea ca minimum 40 la sută din componenții unei echipe să fie cetățeni români Foto: captură video Facebook

Ministrul sporturilor, Eduard Novak, vrea ca minimum 40 la sută din totalul sportivilor prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale să fie români. Măsura va intra în vigoare chiar din acest an, iar vizate sunt toate sporturile de echipă, inclusiv fotbalul. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat însă la Digi 24 că noile regelementări sunt discriminatorii.

Ministerul Sportului a anunţat, joi, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40 la sută a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.

„Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, se menţionează pe pagina oficială de Facebook a ministerului.

La rândul său, Eduard Novak a postat pe contul personal de Facebook un mesaj intitulat „Sportul, prioritate naţională”. Într-un clip video, ministrul a menţionat că decizia a luat-o după ce s-a sfătuit cu federaţiile sportive naţionale.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă selecția petru echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a declarat Eduard Novak, citat de Agerpres.

FRF spune că „va analiza” decizia ministrului

Federaţia Română de Fotbal urmează să analizeze impactul obligativităţii unei ponderi de 40% a jucătorilor români asupra competiţiilor fotbalistice şi solicită textul ordinului ministrului Sportului, Eduard Novak, înainte de publicarea în Monitorul Oficial, menţionează un comunicat publicat pe site-ul FRF.

„Federaţia Română de Fotbal a luat act de declaraţiile făcute de domnul ministru Carol Novak. Federaţia Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competiţiilor fotbalistice organizate la nivel naţional. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, precizează FRF.

Președintele CNCD: Ar fi o discriminare

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat pentru Digi24 că nu se poate introduce o astfel de regulă pentru că s-ar încălca principiul liberei circulații în UE și s-ar crea o discriminare pe criteriul de cetățenie. 

„Un cetățean francez, german sau olandez are dreptul să facă parte sau să aibă un contract de muncă - în sens larg, prestări servicii, sportiv - în România, în aceleași condiții pe care le are un cetățean român și dacă performanțele, capacitățile sportive îi permit, poate să facă parte din echipă, fără o limită de cetățenie. Persoanele interesate pot să atace o decizie, un act administrațiv sau chiar deciziile federațiilor la instanța de judecată. Nu este o speță complicată și există un precedent juridic la nivelul Curții Europene de Justiție”, a precizat pentru Digi24 Csaba Asztalos.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”