O nouă regulă în sport stârnește controverse. Eduard Novak vrea ca 40 la sută din sportivii unei echipe să fie români

Data publicării:
Eduard novak da explicatii pe facebook
Eduard Novak, ministrul sportului, vrea ca minimum 40 la sută din componenții unei echipe să fie cetățeni români Foto: captură video Facebook

Ministrul sporturilor, Eduard Novak, vrea ca minimum 40 la sută din totalul sportivilor prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale să fie români. Măsura va intra în vigoare chiar din acest an, iar vizate sunt toate sporturile de echipă, inclusiv fotbalul. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat însă la Digi 24 că noile regelementări sunt discriminatorii.

Ministerul Sportului a anunţat, joi, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40 la sută a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.

„Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, se menţionează pe pagina oficială de Facebook a ministerului.

La rândul său, Eduard Novak a postat pe contul personal de Facebook un mesaj intitulat „Sportul, prioritate naţională”. Într-un clip video, ministrul a menţionat că decizia a luat-o după ce s-a sfătuit cu federaţiile sportive naţionale.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă selecția petru echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a declarat Eduard Novak, citat de Agerpres.

FRF spune că „va analiza” decizia ministrului

Federaţia Română de Fotbal urmează să analizeze impactul obligativităţii unei ponderi de 40% a jucătorilor români asupra competiţiilor fotbalistice şi solicită textul ordinului ministrului Sportului, Eduard Novak, înainte de publicarea în Monitorul Oficial, menţionează un comunicat publicat pe site-ul FRF.

„Federaţia Română de Fotbal a luat act de declaraţiile făcute de domnul ministru Carol Novak. Federaţia Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competiţiilor fotbalistice organizate la nivel naţional. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, precizează FRF.

Președintele CNCD: Ar fi o discriminare

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat pentru Digi24 că nu se poate introduce o astfel de regulă pentru că s-ar încălca principiul liberei circulații în UE și s-ar crea o discriminare pe criteriul de cetățenie. 

„Un cetățean francez, german sau olandez are dreptul să facă parte sau să aibă un contract de muncă - în sens larg, prestări servicii, sportiv - în România, în aceleași condiții pe care le are un cetățean român și dacă performanțele, capacitățile sportive îi permit, poate să facă parte din echipă, fără o limită de cetățenie. Persoanele interesate pot să atace o decizie, un act administrațiv sau chiar deciziile federațiilor la instanța de judecată. Nu este o speță complicată și există un precedent juridic la nivelul Curții Europene de Justiție”, a precizat pentru Digi24 Csaba Asztalos.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...