Înfrângerea României cu Armenia, scor 3-2, poate fi considerat unul dintre momentele jenante din istoria naționalei de fotbal. Jucătorii noștri au pierdut pentru prima dată un meci cu Armenia. Și mai umilitor este că jucătorii armeni, în urmă cu cinci luni, plecau la război sau distribuiau mâncare după antrenamente. Ei evoluează la echipe modeste, în majoritatea lor din campionatul intern. În urmă cu mai puțin de jumătate de an erau gata să nu mai joace fotbal din cauza situației tensionate din această țară. Iar Varazdat Haroyan, căpitanul Armeniei, renunța la fotbal acum 5 luni pentru a se înrola în armată, pentru războiul cu Azerbaidjan.
Naționala de fotbal a României a fost învinsă miercuri la Erevan, cu 3-2, la capătul unei partide dramatice. Toate golurile au fost marcate în repriza secundă. Armenia a deschis scorul, pentru ca tricolorii să revină cu dubla lui Cicâldău. Gazdele au marcat golurile victoriei pe final, după ce Pușcaș a fost eliminat, iar România a rămas în 10 jucători.
România, care are programate două meciuri amicale în această vară, cu Georgia şi Anglia, va disputa următoarele meciuri oficiale în septembrie, cu Islanda în deplasare (2 septembrie), acasă cu Liechtenstein (5 septembrie) şi în deplasare cu Macedonia de Nord (8 septembrie).
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan
Regiunea Nagorno-Karabakh a fost vreme de zeci de ani un motiv de dispută între cele două țări. Zona era recunoscută ca făcând parte din Azerbaidjan, însă a fost condusă de etnici armeni din 1994, după ce Azerbaidjan și Armenia au purtat un război soldat cu mii de morți.
Cel mai recent conflict pe seama regiunii Nagorno-Karabakh a început în septembrie 2020, iar aproximativ 5.000 de soldați armeni și azeri au murit în cele două luni de război. Peste 143 de civili au murit și mii de oameni au fugit din calea luptelor, după ce locuințele lor au fost afectate de artilerie sau soldații au ajuns în comunitățile lor.
Un armistițiu intermediat de Rusia nu a reușit să aducă pacea, iar regiunea Nagorno-Karabach, revendicată de ambele țări, a fost predispusă la ciocniri între forțele armate ale celor două țări.
Azerbaidjan și Armenia s-au acuzat reciproc de încălcarea termenilor acordului de pace din noiembrie și ostilitățile nu s-au oprit atunci, iar atacuri între cele două armate au mai avut loc.
Editor : G.C.