Prima ediție a noului format al Campionatului Mondial al Cluburilor FIFA va avea loc la sfârșitul acestui sezon, între 15 iunie și 13 iulie 2025. Într-o încercare de sporire a interesului pentru această competiție, care nu a rupt gura târgului în termen de audiențe, FIFA a decis folosirea unui nou format. Până acum, cele mai bune cluburi din Europa parcurgeau distanțe uriașe pentru meciuri împotriva unor adversari net inferiori de pe celelalte continente. Ultimele 11 ediții au fost câștigate de reprezentanții Europei, clubul brazilian Corinthians întrerupând monopolul prin înfrângerea lui Chelsea în 2012.
Acum, FIFA își propune să reînvie interesul pentru acest trofeu, extinzând turneul cu șapte echipe și transformându-l într-un spectacol controversat ce va avea la start 32 de cluburi, cu un probabil impact semnificativ asupra timpului de recuperare al jucătorilor participanți.
Care este noul format?
FIFA replică sistemul Campionatului Mondial al echipelor naționale la nivel de cluburi, extinzând această competiție la 32 de echipe care vor juca în opt grupe de câte patru, înainte de a avansa în fazele eliminatorii.
Primele două din fiecare grupă se vor califica în optimi, concurând în eliminatorii cu meci unic până când un câștigător va fi încoronat în finală. Nu va exista un meci pentru locul trei.
Europa va avea 12 cluburi reprezentante, America de Sud va trimite șase echipe, iar Asia, Africa și zona CONCACAF (America de Nord și Centrală, Caraibe). Oceania va intra cu o singură ehipă, la fel ca și țara gazdă, care în cazul din 2025 este Statele Unite.
Ce echipe vor participa la Campionatul Mondial al Cluburilor în 2025?
Majoritatea echipelor pentru ediția din 2025 sunt deja hotărâte, cu doar două locuri rămase încă neocupate. Criteriile iau în calcul perioada dintre 2021 și 2024, iar invitați să participe au fost campionii continentali și cluburile care ocupă un loc în top în clasamentul cluburilor de pe fiecare continent.
Calificați în calitate de campioni continentali:
Al Ahly (EGY) – 2020/21, 2022/23 și 2023/24 Liga Campionilor CAF
Wydad (MAR) – 2021/22 Liga Campionilor CAF
Al Hilal (KSA) – 2021 Liga Campionilor AFC
Urawa Red Diamonds (JPN) – 2022 Liga Campionilor AFC
Al Ain (UAE) - 2023/24 Liga Campionilor AFC
Chelsea (ENG) – 2020/21 Liga Campionilor UEFA
Real Madrid (ESP) – 2021/22 și 2023/24 Liga Campionilor UEFA
Manchester City (ENG) – 2022/23 Liga Campionilor UEFA
Monterrey (MEX) – 2021 Cupa Campionilor Concacaf
Seattle Sounders (USA) – 2022 Cupa Campionilor Concacaf
Club Leon (MEX) – 2023 Cupa Campionilor Concacaf
Pachuca (MEX) - 2024 Cupa Campionilor Concacaf
Palmeiras (BRA) – 2021 Libertadores CONMEBOL
Flamengo (BRA) – 2022 Libertadores CONMEBOL
Fluminense (BRA) – 2023 Libertadores CONMEBOL
Calificați prin clasament:
ES Tunis (TUN)
Mamelodi Sundowns (RSA)
Ulsan HD FC (KOR)
Bayern Munich (GER)
Paris Saint-Germain (FRA)
Inter Milan (ITA)
Porto (POR)
Benfica (POR)
Borussia Dortmund (GER)
Juventus (ITA)
Atletico Madrid (ESP)
FC Salzburg (AUT)
Auckland City (NZL)
River Plate (ARG)
Boca Juniors (ARG)
Locuri încă nedecise:
Câștigătorii din 2024 Libertadores CONMEBOL
O echipă din țara gazdă (SUA)
De ce este controversat?
Multe cluburi se confruntă deja cu programe dificil de gestionat, în special în Europa, unde jucătorii de elită ar trebui să facă față unui sezon intern care include Campionatul și Cupa națională, Liga Campionilor și un turneu internațional în același an calendaristic. Chiar dacă noul format al Campionatului Mondial al Cluburilor se va desfășura într-un an în care nu se va desfășura un turneu final european sau mondial în vară, acest lucru va însemna totuși că unii jucători vor primi o perioadă de odihnă mai lungă doar o dată la patru ani.
Fifpro, organismul care reprezintă fotbaliștii profesioniști din întreaga lume, a demarat o acțiune legală împotriva FIFA. Asociația Fotbaliștilor Profesioniști (PFA) s-a alăturat ulterior inițiativei Fifpro, directorul executiv Maheta Molango exprimându-se ferm cu privire la importanța pauzelor pentru jucători. "Toată lumea din fotbal știe că acest calendar al meciurilor este distrus până la punctul în care a devenit acum nefuncțional", a declarat Molango. "Jucătorii nu sunt ascultați și vor să vadă că se întâmplă ceva. Ca sindicat al lor, avem datoria să intervenim și să impunem drepturile lor legale ca angajați", a adăugat acesta.
Directorul executiv al Premier League, Richard Masters, a criticat FIFA pentru că nu a consultat cluburile cu privire la modificări, afirmând că jucătorii sunt îngrijorați. "Feedback-ul pe care îl avem de la jucători este că se joacă prea mult fotbal... dacă torni mai mult lichid într-o cană care este deja plină, va curge peste", a spus Masters, citat de The Athletic.
Președintele FIFA, Gianni Infantino, pare neafectat de critici, etichetând lupta legală ca fiind un "dezbatere inutilă care este cu adevărat fără sens", potrivit The Athletic.
Au fost de asemenea ridicate întrebări cu privire la modul în care turneul va gestiona contractele care urmează să expire în timpul Campionatului Mondial al Cluburilor. Multe contracte ale jucătorilor din Europa expiră pe 30 iunie, chiar în mijlocul turneului, ceea ce ar putea cauza probleme celor care devin liberi de contract. De asemenea, este probabilă o perturbare a pieței transferurilor, deși FIFA a anunțat clar că jucătorii nu vor putea reprezenta două cluburi în competiție.
Editor : B. G.