Aproape o sută de persoane au vrut să afle de la Maria Olaru ce suferinţe a îndurat pe parcursul carierei de gimnastă.
„E interesant că a avut curajul să mărturisească ceea ce s-a întâmplat”, spune un participant la lansare.
Fosta mare campionă povesteşte în cartea „Preţul aurului - sinceritatea incomodă” episoade şocante din timpul antrenamentelor.
„La paralele am mers prost, a țipat iar la mine Forminte, însă nu am ce să fac, asta e viața. La forță mi-a venit să plâng, dar nu am plâns. Mi-a tras o palmă d-l Bellu și a început să mă doară maxilarul”, povestește Maria Olaru în cartea ei.
„Când a văzut domnul Cărpinișan că fac prost la treișaizeci, a început să mă bată. Mi-a tras trei palme până la bârnă. Când m-am dat jos, iar m-a bătut, mi-a dat cu palma peste față și m-a trântit jos pe parchet, când eram jos acolo a început să mă calce în picioare. Plângeam foarte tare. Mi s-au umflat ochii și fața”, este un alt episod povestit în carte.
Maria Olaru mărturiseşte că nu doar bătăile, ci şi jignirile erau ceva frecvent, la antrenamente.
„Și acum îmi răsună în urechi refrenul dumneaei preferat (n.r. Marianei Bitang), rostit cu o voce superior-scârbită, de parcă-i era o nesfârșită greață de tot și de toate: "Ce să faci, Bellu, cu țărăncile astea? Nu vezi că au călcâiele crăpate, de le cântă greierii în ele?"”, dezvăluie sportiva în cartea sa.
„Nu cred că aş fi putut să inventez astfel de lucruri şi de aceea vreau să cred că sunt un om de bunăcredinţă şi aşa să-mi ajute Dumnezeu”, spune fosta gimnastă.
La lansarea cărţii a venit şi o altă fostă gimnastă, care a povestit un episod dramatic la care a asistat. Este vorba despre moartea unei tinere sportive, în urma unor lovituri primite.
„O colegă de-a mea... Şi culmea e că respectivul antrenorul nici nu bătea. Nu era din ăla care bătea. Dar atunci a bătut-o şi...”, spune ea.
Prezenţi la lansare, oameni din lumea sportului nu par să condamne metodele de antrenament despre care vorbeşte Maria Olaru.
„Sunt convins că în acea perioadă erau folosite şi metode mai puţin ortodoxe, dar care au avut eficienţa lor”, spune Helmuth Duckadam, fost fotbalist.
Acesta spune că și-ar da oricum fiica la gimnastică, dacă și-ar dori acest lucru, „chiar sub comanda domnului Bellu”.
„Rezultatele vorbesc până la urmă despre eficienţa muncii lor. Cu bune, cu mai puţin bune, cu laude, cu mângâieri, cu câte o palmă la funduleţ când gimnasta e mică”, spune Cristian Ţopescu, fost comentator sportiv.
Fosta gimnastă spune că scopul cărţii nu e să-i acuze pe foştii antrenori, ci doar să dezvăluie cum a arătat drumul ei spre succes.
„Nu îi condamn şi le aduc elogii în carte şi le mulţumesc. Le sunt recunoscătoare, doar că am relatat nişte lucruri”, spune Maria Olaru.
Maria Olaru s-a retras din activitate în 2000, după olimpiada de la Sydney, unde a devenit campioană olimpică alături de echipă şi vicecampioană olimpică la individual compus. Mai are în palmares două titluri mondiale şi unul european.
Octavian Bellu a declarat, referitor la afirmaţiile fostei gimnaste că nu poate să nu admită faptul că a fost sever cu gimnastele pe care le-a pregătit.
Citiți și: