Din|interior. Hipismul românesc, de la glorie la decădere

Data publicării:
echitatie

Anii '20 au însemnat anii de glorie ai hipismului românesc, vremuri în care călăreţii români câştigau trei cupe pe naţiuni şi medalii de bronz şi de argint la olimpiadele de la Berlin, Moscova şi Roma.

Astăzi, după şapte ani de absenţă din competiţii, România nu mai are niciun călăreţ în primii 500 la nivel mondial şi nici cai valoroşi. Reporterii „Din|Interior” au pătruns în universul fascinant al hipismului şi au aflat motivele decăderii lui, dar şi dacă mai există şanse ca acesta să-şi recapete gloria de altădată.

Motivaţia ieşirii din elita mondială, invocată de toţi cei implicaţi este, evident, lipsa banilor.

„Ce ne-a lipsit de fapt? Fondurile şi poate şi voinţa şi implicarea”, spune Sorin Soveja, secretar general Federaţia Ecvestră Română. Cu toate aceste rezultate dezastruoase ale ultimilor ani, după şapte ani de absenţă din cauza lipsei banilor, România găzduieşte din nou o competiţie internaţională de sărituri peste obstacole, cu 70 de călăreţi din nouă ţări şi premii în valoare de 45.000 de euro.

Despre acest eveniment, Cristian Ţopescu, cel mai cunoscut comentator sportiv de echitaţie şi, la rândul său, multiplu campion la sărituri peste obstacole spune că este o revenire. "Nu e un început, ci o revenire în arena internaţională a sportului hipic românesc". Competiţia nu aduce însă mare prilej de bucurie sportivilor români, ea fiind dominată de vecinii noştri bulgari şi turci. "Competiţia de astăzi e dominată de vecinii noştri bulgari. Au cai mai buni decât ai noştri", spune Cristian Ţopescu.

Sportivii români sunt aşadar în afara podiumului. Ei se plâng că nu găsesc cai bine pregătiţi în ţară şi sunt astfel obligaţi să-i cumpere din străinătate dar la preţuri foarte mari. Şi de aici încep paradoxurile surprinse de reporterii Digi24.

În primul rând, România deţine o rasă proprie de cai sportivi, în crescătoriiile Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva care însă nu a fost exploatată la potenţialul său. Motivul, unul pueril: între Federaţia Ecvestră şi Romsilva nu a existat o colaborare eficientă până în prezent. Iar Alexandru Iavorovski, arbitru internațional de echitație, susține că sportul hipic românesc nu duce lipsă de cai valoroși, ci de metode eficiente de evaluare.

Caii sunt evaluați, spune Iavorovski, după metode folosite în agricultură, nu în sportul de mare performanță. "La noi, comisia vine într-o herghelie, măsoară cum vă spuneam perimetre (...) dacă poate să facă 15 kilometri la trap trăgând o căruţă. Nu are nicio legătură cu ce vedeţi aici! Noi ar trebui să vedem calităţile trapului, calităţile galopului, bascula pe săritură, sunt cu totul şi cu totul alte criterii."

Cu asemenea procedee, nu e de mirare că performanţele întârzie să apară. Iar un alt paradox este acela că, deşi în hipismul românesc nu există antrenori bine pregătiţi, un antrenor de origine română, Monica Teodorescu, cea care conduce cu succes lotul olimpic al Germaniei nu a fost contactată de nimeni, nici măcar pentru un sfat.

"Nu m-a căutat nimeni din România. Nu aş spune nu unei eventuale colaborări, însă peste câţiva ani, după următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice", spune Monica Teodorescu, contactată telefonic.

Reprezentanţii Federaţiei Ecvestre Române recunosc că nu au făcut nimic în acest sens de...ruşine. "Deci, în momentul în care te prezinţi la un antrenor de acest nivel şi spui: domne vreau să mă antrenezi, zice poftim, şi el te pofteşte. Dacă tu vii cu Dacia, şi el antrenează numai Ferrari şi Porche îţi spune domne, da ia-ţi un Ferrari şi un Porche şi atunci poţi să stai lângă ei şi să îţi spună nişte lucruri de fineţe", spune Sorin Soveja, secretar general Federaţia Ecvestră Română.

Pentru viitor, reportajul Digi24 arată că hipismul românesc are o şansă să-şi recâştige locul, întrucât în ţară sunt câţiva tineri sportivi care au obţinut rezultate remarcabile în competiţiile înternaţionale de juniori. Pentru ca asta să se întâmple, ei trebuie să depăşească o serie de obstacole serioase: lipsa de viziune şi de implicare a celor responsabili, pe de o parte şi lipsa banilor, în situaţia în care acest sport este unul foarte scump, pe de altă parte.

Întreaga istorie a acestui nobil sport şi şansele lui de revenire, duminică, de la ora 18.30, la „Din|Interior”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...