Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat marţi reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina, scrie AFP.
Însă Consiliul executiv al CIO va decide, „la momentul oportun”, cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, Olimpiadă pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă să o boicoteze în cazul prezenţei Rusiei, a spus preşedintele CIO, Thomas Bach, în timpul unei conferinţe de presă.
CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.
Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.
„Participarea sportivilor cu paşapoarte ruse şi belaruse în competiţiile internaţionale funcţionează”, a spus Bach în cuvântul său la deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al CIO de la Lausanne. „Vedem asta aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi, cel mai mult în tenis, dar şi în ciclism, în unele competiţii de tenis de masă. Vedem asta la hochei, la handbal, o vedem la fotbal şi în alte ligi din SUA, dar şi în Europa şi în alte continente. În niciuna din aceste competiţii nu au avut loc incidente legate de securitate”, a transmis Bach.
Prezenţa delegaţiilor din Rusia şi Belarus la Mondialele de box feminin de la New Delhi, sub steag şi imn propriu, a atras însă boicotul unor ţări în frunte cu SUA şi Marea Britanie în semn de protest. Peste 300 de scrimeri i-au transmis marţi o scrisoare lui Bach în care cer menţinerea interdicţiilor pentru sportivii din cele două ţări, descriind ca o „eroare catastrofală” revenirea lor.
„Guvernele în ale căror teritorii au loc competiţiile au eliberat vize pentru sportivii ruşi şi belaruşi cu foarte puţine excepţii şi în alte ţări se eliberează permise de muncă pentru aceşti sportivi”, a adăugat Bach, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor: „Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta”.
Recomandarea CIO este o „palmă dată sportivilor ucraineni”
Recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a-i reintegra pe sportivii ruşi şi belaruşi în anumite condiţii în competiţiile internaţionale este „o palmă dată sportivilor ucraineni”, a declarat marţi ministrul german al Sportului.
„Sportul internaţional trebuie să condamne cât se poate de clar războiul brutal de agresiune al Rusiei. Acest lucru se poate face doar prin excluderea totală a sportivilor ruşi şi belaruşi”, a afirmat Nancy Faeser într-un comunicat.
CIO a recomandat marţi reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.
Potrivit doamnei Faeser, „faptul că CIO vrea totuşi să-i interzică pe membrii armatei ruse precum şi echipele este doar minimul strict şi nu este suficient”.
„Nu există niciun motiv ca Rusia să revină în sportul mondial. Putin îşi continuă războiul criminal cu o brutalitate îngrozitoare împotriva populaţiei civile ucrainene”, a spus ministrul german.
„Armata rusă ucide în fiecare zi nenumăraţi ucraineni, printre care mulţi sportivi”, a argumentat ea.
„Jocurile Olimpice nu au loc în vid. Cei care îl lasă pe rusul belicos să utilizeze competiţiile internaţionale pentru propaganda sa dăunează ideii olimpice de pace şi înţelegere între popoare”, a conchis doamna Faeser.
„O zi ruşinoasă” pentru CIO după recomandarea sa privind sportivii ruşi
Este „o zi ruşinoasă” pentru Comitetul Internaţional Olimpic, a declarat marţi un viceministru polonez al Afacerilor Externe, după recomandarea CIO de a-i reintegra în anumite condiţii pe sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale.
„Ce lucru bun s-a întâmplat cu Rusia pentru ca sportivii săi să participe la competiţii!! După Bucea, Irpin, Gostomel!! După bombardarea zilnică a unor obiective civile!! Este o zi ruşinoasă pentru CIO!!”, a scris Piotr Wawrzyk pe Twitter.
Luni, Ucraina, Polonia şi cele trei ţări baltice au subliniat într-o declaraţie comună că „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia şi Letonia consideră că „nu naţionalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceştia sunt sponsorizaţi/sprijiniţi de guvernele lor sau de companiile care susţin regimul rus, care îşi continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sau chiar că sunt afiliaţi direct cu armata rusă”.
Editor : Liviu Cojan