Un grup de cercetători a dezvăluit proiectul unui robot acoperit cu piele umană realizată în laborator. Reacții online: „Nu vrem asta”

Data actualizării: Data publicării:
roboți cu piele umană făcută în laborator
Aceasta este doar cea mai recentă dezvoltare în robotica umanoidă, care își propune să imite aspectul și funcțiile oamenilor. Foto: Profimedia Images

Un grup de cercetători de la Universitatea din Tokyo a dezvăluit proiectul unui robot umanoid acoperit cu piele umană dezvoltată în laborator. Robotul poate fi făcut să zâmbească, iar echipa care l-a realizat spune că acesta ar avea capacitatea de a recrea și alte expresii asemănătoare cu cele ale oamenilor. 

Un comunicat de presă arată detalii conform cărora echipa speră că progresul va fi „util în industria cosmetică și pentru a ajuta la pregătirea chirurgilor plastici”, informează Business Insider

În timp ce dezvoltarea proiectului s-ar putea dovedi utilă, unii oameni din mediul online au reacționat la piele și mișcările faciale ale robotului cu glume sau au spus că le găsesc deranjante. O persoană de pe rețeaua socială X a scris: „Veți trăi pentru a vedea ororile create de om dincolo de înțelegerea voastră”. Un altul a spus: „Nu vrem asta. Nimeni nu vrea asta. Opreste-l".

Cercetătorii au zis că, spre deosebire de alte materiale, pielea făcută în laborator a oferit acestor roboți capacități de auto-vindecare care nu necesită elemente declanșatoare, precum căldura sau presiunea.

„Pielea repară lacerațiile minore, așa cum o face a noastră, iar nervii și alte organe ale pielii pot fi utilizate în detectare și așa mai departe”, a spus Shoji Takeuchi, profesorul care a condus cercetarea de la Universitatea din Tokyo.

Robotul ar putea avea expresii faciale asemănătoare cu cele ale oamenilor

Cercetătorii au spus că, folosind un „gel special de colagen pentru aderență”, pielea ar putea fi aplicată pe orice suprafață, chiar și pe una curbată sau în mișcare - ca un robot zâmbitor.

„Flexibilitatea naturală a pielii și aderență puternică înseamnă că pielea se poate mișca odată cu componentele mecanice ale robotului fără să se rupă sau să se decojească”, a spus Takeuchi.

El a adăugat că echipa speră să creeze o piele mai groasă și mai realistă prin „incorporarea unor glande sudoripare, glande sebacee, pori, vase de sânge, grăsime și nervi”. Folosind dispozitive numite actuatori pentru a imita mișcarea mușchilor, cercetătorii ar putea crea expresii asemănătoare cu cele folosite de oameni.

Aceasta este doar cea mai recentă dezvoltare în robotica umanoidă, care își propune să imite aspectul și funcțiile oamenilor. 

Tesla dezvoltă robotul Optimus, pe care Elon Musk speră că oamenii îl vor considera „ca un fel de prieten”. Alți roboți operează în patru picioare, cum ar fi câinele robot polițist al Boston Dynamics.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"