Sunete misterioase au fost înregistrate în stratosferă. Cercetătorii se declară uimiți: „Nu știm de unde vin"

Data actualizării: Data publicării:
baloane aer cald
Sunete misterioase au fost înregistrate în stratosferă, de baloane cu aer cald. FOTO: Profimedia Images

Mai multe baloane cu aer cald care au fost trimise de oamenii de știință în stratosferă, la peste 20 de kilometri înălțime, au înregistrat sunete misterioase, a căror origine este necunoscută și care i-au pus pe gânduri pe cercetători, transmie CNN.

Stratosfera este al doilea strat al atmosferei Pământului și reprezintă pătura de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete. Cu alte cuvinte, stratosfera protejează Pământul. În caz contrar, radiațiile ar distruge viața de pe planeta noastră.

Câțiva cercetători, printre care și Daniel Bowman, de la Sandia National Laboratories din New Mexico, s-au gândit, inițial, să atașeze pe aceste baloane, cu o dimensiune de aproape șapte metri, aparate de înregistrare a infrasunetelor pentru a înregistra sunetele vulcanilor, dar apoi au decis să facă acest lucru pe baloanele trimise în stratosferă.

Baloanele pot ajunge de două ori mai sus decât pot zbura avioanele comerciale.

"Cu ajutorul baloanelor am înregistrat tot felul de sunete, de la tunete, avioane și până la cutremure și trenuri de marfă, însă am înregistrat, de asemenea, sunete a căror origine este neclară", a declarat Bowman.

Una dintre aceste înregistrări au surprins sunete ale valurilor oceanelor care se sparg, însă și alte "foșnete" cu origini necunoscute.

În stratosferă "există semnale misterioase care apar de câteva ori pe oră în timpul unor zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută", a mai declarat cercetătorul.

Bowman și colaboratorii săi au efectuat cercetări folosind baloane NASA, dar au decis să își construiască propriile baloane, fiecare având un diametru de 6-7 metri. Materialele pot fi găsite la magazinele de articole pirotehnice, iar baloanele pot fi asamblate pe un teren de baschet.

"Costă aproximativ 50 de dolari pentru a le face și o echipă de două persoane poate construi unul în aproximativ 3,5 ore. Pur și simplu se aduce pe un câmp într-o zi însorită și se umple cu aer", a mai spus Bowman.

Bowman a estimat că a lansat câteva zeci de baloane solare pentru a colecta înregistrări de infrasunete între 2016 și luna aprilie a acestui an. Microbarometre, concepute inițial pentru a monitoriza vulcanii, au fost atașate baloanelor pentru a înregistra sunetele de joasă frecvență.

Baloanele ar putea fi folosite pentru a explora alte planete

Cercetătorii au urmărit baloanele cu ajutorul GPS, deoarece acestea se pot deplasa pe sute de kilometri și pot ateriza în locuri greu accesibile.

Cel mai lung zbor de până acum a fost de 44 de zile la bordul unui balon cu heliu al NASA, care a înregistrat date pentru 19 zile, înainte ca bateriile microfonului să se descarce. Între timp, zborurile cu baloane solare tind să dureze aproximativ 14 ore în timpul verii. Avantajul altitudinii mari este raza de detecție mai mare, dar baloanele prezintă, de asemenea, provocări pentru cercetători. Stratosfera este un mediu dur, cu fluctuații bruște de temperatură între căldură și frig.

Acum, cea mai mare provocare pentru cercetători este identificarea semnalelor înregistrate în timpul zborurilor.

Sarah Albert, geofizician la Sandia National Laboratories, a investigat un "canal de sunet", canal care transportă sunetele pe distanțe mari prin atmosferă, situat la altitudinile pe care Bowman le studiază. Înregistrările ei au surprins lansări de rachete și alte zgomote neidentificate.

Bowman și Albert vor continua să investigheze canalul sonor aerian și vor încerca să determine de unde provin zgomotele din stratosferă.

Este posibil ca versiunile umplute cu heliu ale acestor baloane să poată fi folosite într-o zi pentru a explora alte planete, cum ar fi Venus, transportând instrumente științifice deasupra planetei pentru câteva zile.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...