Galerie Foto Spectacol pe cer. Perseidele ajung la punctul maxim în această noapte
Data publicării:
Este spectacol pe cer în accest weekend. Perseidele ajung la punctul maxim în noaptea de 12 spre 13 august. Se pot vedea, chiar și cu ochiul liber, zeci de meteori pe oră, dar numai în zone fără poluare luminoasă.
Activitatea maximă a ploii de stele va avea loc în această noapte, chiar dacă fenomenul a început în 17 iulie și vom mai putea vedea stele căzătoare până în 24 august, relatează Space.com.
Perseidele au primit acest nume de la faptul că meteorii par să se îndrepte spre Pământ dinspre constelația Perseus.
„Steaua căzătoare” este în fapt o dâră luminoasă lăsată pe cer de o particulă care are un diametru de sub 1 mm, dar care aprinde aerul atunci când intră în atmosfera Pământului. De fapt, frecarea cu aerul face ca acestă particulă să emită lumină, prin ionizare. Pentru o fracțiune de secundă putem vedea cu ochiul liber acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
Perseidele sunt de fapt resturi lăsate în urmă de cometa 109P/Swift-Tuttle, e care Pământul le întâlnește în acelaşi punct al orbitei sale, pe unde trece în perioada iulie-august.
Viteza de coliziune dintre particulele cometei şi atmosfera terestră atinge chiar și 59 km/s. Chiar dacă particulele norului sunt rareori mai mari decât un bob de mazăre, viteza foarte mare cu care se deplasează dă acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le frânează, ele se încălzesc şi ionizează, lăsând o lungă coadă de lumină în drumul lor.
Pentru a vedea cel mai bine Perseidele, ideal ar fi să vă aflați departe de poluarea luminoasă din orale. Cei care vor observa fenomenul din zonele cu cer curat, în condiții ideale, pot vedea până la 100 de meteori pe oră, în timp ce din orașe se pot vedea doar 10-20 de meteori pe oră.