Orionidele 2024. Fenomen astronomic vizibil și la noi. De unde se pot observa meteori strălucitori, potrivit astronomilor

Camelia Sinca Data publicării:
Orionidele 2024. Fenomen astronomic vizibil și la noi. De unde se pot observa meteori strălucitori, potrivit astronomilor. Foto Shutterstock
Orionidele 2024. Fenomen astronomic vizibil și la noi. De unde se pot observa meteori strălucitori, potrivit astronomilor. Foto Shutterstock

Orionidele reprezintă un eveniment ceresc care poate fi observat cu ochiul liber în România la sfârșitul lunii octombrie. Ploaia de meteori este provocată de cometa Halley și va atinge punctul maxim în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Pe cer se vor putea vedea meteori strălucitori.

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfășoară anual în perioada octombrie - noiembrie, atunci când Pământul se rotește în jurul Soarelui și ajunge într-o zonă mai bogată în praf. Praful vine de la asteroizi și comete, iar în acest caz, al Orionidelor, praful vine de la celebra cometă Halley, care revine la Soare la 76 de ani. Pământul ajunge în locul acesta de două ori pe an.

Orionidele 2024 - fenomen astronomic vizibil și în România

“În noaptea de 21 spre 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră, respectiv stele căzătoare. Fenomenul astronomic este vizibil și la noi, poate fi observat cu ochiul liber toată noaptea, fără să fie nevoie de un echipament special.

Este important ca în noaptea de 21 spre 22 octombrie cerul să fie senin și să privim evenimentul ceresc din zone unde nu există surse de lumină artificială, clădiri înalte sau poluare luminoasă puternică. În felul acesta, se pot observa mai ușor meteorii strălucitori”, a declarat pentru Digi24 Adrian Șonka, Astronom la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București.

Orion (cunoscut și drept Vânătorul) este o constelație în emisfera nordică, vizibilă și pe teritoriul României.

Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley

Halley este de departe cea mai faimoasă cometă, primul obiect căruia i s-a calculat perioada de revoluți în jurul Soarelui. Cel care a făcut-o a fost Edmund Halley (1656-1742), iar cometa, descoperită de G. Dorffel pe 15 august 1682, a primit numele său. Ultima imagine a cometei Halley a fost luată în septembrie 2003 de către VLT (Very Large Telescope).

Atunci cometa se afla la 4,2 miliarde de km de Pământ. Cometa Halley se va reîntoarce aproape de Soare în iulie 2061. Va fi poziționată mai bine pentru observații și se estimează că va atinge magnitudinea -2, strălucire asemănătoare cu cea a planetei Jupiter, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Luna Plină este un fenomen care apare atunci când Luna se pune la 180 de grade de Soare, iar asta se întâmplă în fiecare lună calendaristică, la fiecare 29,5 zile. Fenomenul astronomic care se petrece în plus, față de fiecare Lună Plină, este eclipsa parțială de Lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...