Prima noapte a primăverii calendaristice va oferi un spectacol astronomic pe cer – planetele Jupiter și Venus vor părea că sunt aproape de a se atinge pe cer, în ciuda faptului că distanța dintre ele este de aproximativ 600 de milioane de kilometri, scrie BBC.
Fenomenul de miercuri este denumit „conjuncție” în astronomie – atunci când o planetă pare că se apropie mult de o altă planetă, de o lună sau de o stea.
Strălucirea lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, și a lui Venus, cea mai luminoasă, vor crea un efect spectaculos, spun astronomii de la NASA. Spectatorii vor putea să vadă inclusiv patru dintre cele mai luminoase luni ale lui Jupiter.
În ultimele săptămâni, planetele au părut că se apropie tot mai mult una de cealaltă, însă distanța reală dintre ele este de aproximativ 600 de milioane de kilometri.
Conjuncțiile au loc frecvent în sistemul nostru solar pentru că „planetele orbitează în jurul Soarelui într-o formă aproximativ similară – eliptică – și, deci, au traiectorii similare pe cer”, informează NASA.
Astfel, deși aceste două planete intră des în conjuncție „fără vreo însemnătate astronomică”, spune NASA, „ele fac un spectacol frumos pe cer”.
Privitorii pasionați de urmărirea cerului, pot urmări planetele pe cerul nopții și cu ochiul liber, dacă cerul este senin și puțin „contaminat” de lumina artificială a orașului.