Video&Foto Noul rover trimis de NASA pe Marte urmează să treacă prin cele "șapte minute de groază"

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance pe Marte - ilustrație
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech

Agenția spațială americană (NASA) a lansat o animație care arată cum ar trebui să se desfășoare aterizarea pe Marte a roverului Perseverance în data de 18 februarie 2021, informează BBC.

Robotul este trimis într-un crater denumit Jezero, unde va căuta urme de viață străveche. Însă, pentru a face asta, trebuie să aterizeze întâi pe Planeta Roșie.

Roverul Perseverance
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech

Înșiruirea de manevre necesare pentru aterizarea pe Marte poartă denumirea "cele șapte minute de groază". Multe procese trebuie executate perfect într-un interval scurt de timp, altfel noua misiune NASA se va rezuma la o groapă scumpă pe suprafața planetei. Totodată, toate manevrele sunt autonome. Din cauza distanței de 209 milioane de kilometri dintre Pământ și Marte, fiecare moment și mișcare din animație este comandată de computerele aflate la bord.

Cum se desfășoară aterizarea pe Marte

La peste 100 de kilometri deasupra planetei Marte, roverul Perseverance va intra în atmosferă. În acest moment, vehiculul și capsula protectoare se deplasează cu 20.000 km/oră. În mai puțin de 400 de secunde, sistemul de coborâre trebuie să reducă această viteză la mai puțin de 1 metru/secundă.

Scutul termic acoperă mare parte din acest proces. Pe măsură ce capsula coboară, atinge temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius, însă în același timp încetinește puternic din cauza frecării cu aerul. Până când se deschide parașuta supersonică de pe spatele capsulei, viteza a fost redusă deja la 1.200 km/oră.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Roverul Perseverance va folosi parașuta cu o lățime de 21,5 metri timp de aproximativ un minut, reducând mai mult viteza de deplasare. Fazele complexe ale operațiunii abia urmează.

La o altitudine de 2.000 de metri, în timp ce se deplasează cu 100 de metri/secundă, roverul și macaraua "Skycrane" se separă de înveliș și cad. Opt rachete pornesc ulterior și aduc roverul într-o poziție de planare la mică distanță de sol. Mai departe, roverul este coborât cu corzi de nailon. Când Perseverance face contact cu solul, trebuie să elibereze imediat corzile, altfel va fi târat de macaraua programată să zboare și să se prăbușească la o distanță sigură față de rover.

Roverul Perseverance
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech

Această înșiruire de manevre este asemănătoare cu cea parcursă de NASA când a trimis roverul Curiosity pe Marte, în urmă cu 12 ani. Între timp, tehnologia de navigație a evoluat și acum roverul Perseverance poate ateriza mai ușor într-o zonă stabilită anterior.

Când NASA va afla de intrarea în atmosferă, aterizarea se va fi terminat deja

Aterizarea ar urma să aibă loc în seara zilei de 18 februarie. Trebuie specificat că în ziua lansării timpul necesar pentru ca un semnal radio să ajungă pe Pământ de pe Marte va fi de aproximativ 700 de secunde. Asta înseamnă că atunci când NASA va primi mesajul că Perseverance a intrat în atmosfera planetei Marte, misiunea se va fi terminat deja și roverul se va afla pe suprafață sau va fi deja distrus de minute bune.

Robotul va înregistra coborârea, iar fișierul va fi transmis înapoi pe Pământ după aterizare, presupunând că Perseverance supraviețuiește.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri