Decizia a fost luată de Parlamentul European şi trebuie pusă în aplicare de toate statele membre ale Uniunii. Alternativa la taxarea pungilor este numărarea lor. Adică fiecare cetăţean ar putea avea dreptul să folosească 40 de pungi pe an, fără să le plătească.
De fiecare dată când merg la cumpărături în marile magazine, românii folosesc zeci de pungi subţiri de plastic, care sunt oferite gratuit. În fiecare an, fiecare european folosește în medie 200 de pungi pentru a ambala legume și fructe. Gândiți-vă că la o singură vizită la supermarket puteți cumpăra și 10 produse pe care le ambalați în pungi separate.
Pungile de plastic nu se degradează în mod natural. Bucăţi din ele pot ajunge în natură, unde sunt ingerate de animale. Din acest motiv, noua legislaţie europeană prevede că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce folosirea acestora la cel mult 40 de pungi, de orice fel, pe cap de locuitor. O altă variantă ar fi ca acestea să nu mai fie gratuite. Măsurile trebuie puse în aplicare până în 2025. „Ce să facem, în ce să punem? Nu putem să venim cu sacoșa de acasă ca să punem toate într-o sacoșă”, a spus un client. Taxarea este o soluţie mai bună decât raţionalizarea, spun comercianţii.
„Magazinul vinde, poate pune un preț pe produs, este o cale prin care se poate rezolva problema, am văzut din experiență că atunci când un produs este gratuit lumea vine să ia mult mai mult decât are nevoie”, a spus Gabriel Pâslaru, reprezentantul unui lanţ de supermarketuri. Din 2009, sacoşele de plastic vândute de marile magazine costă 10 bani.