Meteoriții care s-au prăbușit pe Pământ în urmă cu miliarde de ani conțineau zahăr, spun cercetătorii, susținând astfel ideea că asteroizii ar putea conține anumite elemente vitale pentru viață, informează CNN.
O echipă de oameni de știință internațională a găsit zahăr "bio-esențial" în meteoriți, care conțin, de asemenea, alte elemente importante din punct de vedere biologic, potrivit unui comunicat publicat de NASA marți, potrivit Mediafax.
Asteroizii sunt de fapt "părinții" meteoriților. Anumite teorii sugerează că reacțiile chimice care au loc în interiorul asteroizilor pot crea anumite elemente esențiale vieții.
În studiul lor, cercetătorii au analizat trei meteoriți, înclusiv unul care s-a prăbușit în Australia în anul 1969. Și alte studii anterioare au încercat să dovedească prezența zahărului în meteoriți, dar, de această dată, cercetătorii au folosit o metodă de extracție diferită pe bază de acid clorhidric și apă.
Cercetătorii au găsit zaharuri precum arabinoză și xiloză, dar cea mai importantă descoperire a fost riboza.
Riboza este o componentă care are un rol uriaș în biologia umană. Componenta chimică există în moleculele ARN (acid ribonucleic) și trimite mesaje de la ADN pentru a crea proteine în corpul
uman, potrivit comunicatului publicat de NASA.
"Este remarcabil faptul că o moleculă atât de fragilă precum riboza a fost găsită într-un material atât de vechi", a declarat Jason Dworkin, de la NASA, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.
Editor web:C.T.