Paraşută, balon, cameră, baterie solară şi reflector radar sunt câteva din componentele pe care Gabriel Dumitru le va trimite în stratosferă.
Balonul ar trebui să se ridice până la 40.000 de metri altitudine. Odată ce va depăşi pragul de 33,3 kilometri, va fi doborât recordul pentru România, care datează din 2011.
„Cea mai importantă componentă, în speţă, nacela. Aici vor încăpea tot ce vedeţi aici. Este din polistiren expandat, diametru de patru centimetri, va asigura tuturor componentelor o temperatură de funcţionare perfectă”, explică Gabriel Dumitru.
Aeroportul din Iaşi va asigura condiţii optime de zbor pentru balon.
„Toate comunicările către instituţiile şi organizaţiile cu care colaborăm noi în calitate de aeroport pentru lansarea propriu-zisă, adică totul să fie clear. Şi să nu fie probleme în momentul lansării şi câteva ore după”, spune Raluca Filip, coordonator de proiecte la Aeroportul Iaşi.
Cu ajutorul balonului cumpărat din Anglia, Gabriel va reuşi să facă şi o cercetare pe care, ulterior, să o folosească studenţii de la universitatea tehnică.
„Voi măsura radiaţia cosmică: radiaţia Gama, Beta, Alfa, magnetismul Pământului, lucru pe care, din păcate, nu le pot măsura la noi aici, pe Pământ”, spune Gabriel Dumitriu.
Gabriel este susţinut de prieteni.
Cum a zis Mark Twain: "sunt două zile importante în viaţa noastră: când ne naştem şi când ne dăm seama de ce." Îl încurajăm, orice ar face”, spune un prieten.
Balonul va fi lansat spre cer pe 28 aprilie şi ar urma să revină pe Pământ undeva, între Vatra Dornei şi Piatra Neamţ.