Șeful ONU avertizează: „Regiunea Caraibelor se află în prima linie a urgenţei climatice globale”

Data publicării:
profimedia-0704850127
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat duminică, în Surinam, cu privire la vulnerabilitatea Caraibelor în faţa schimbărilor climatice, pledând totodată pentru mecanisme de finanţare destinate ţărilor în curs de dezvoltare îndatorate, relatează AFP.

Micile insule şi statele de coastă aflate la joasă altitudine din Caraibe sunt extrem de vulnerabile la ceea ce reprezintă fără îndoială cea mai importantă provocare cu care se confruntă lumea astăzi: criza climatică, a declarat Guterres în deschiderea summitului şefilor de stat şi de guvern al Comunităţii Caraibelor (CARICOM) din Paramaribo, în Surinam, care se încheie marţi, transmite Agerpres.

Regiunea Caraibelor se află în prima linie a urgenţei climatice globale, a mai spus acesta, solicitând acţiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 şi elaborarea de soluţii, deoarece nu avem timp de pierdut.

Pe Twitter, Antonio Guterres a menţionat că Surinam a fost una dintre puţinele ţări cu emisii negative de CO2 şi un lider în protecţia biodiversităţii, un exemplu pentru populaţie, pentru prosperitate şi pentru planeta noastră.

Trebuie să onorăm și să păstrăm darul pădurilor tropicale. Dacă protejăm pădurile tropicale, ele ne protejează. Dacă distrugem pădurile tropicale, ne distrugem pe noi înșine”, se arată în mesajul lui Guterres. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În plus, referitor la îndatorarea care a crescut din cauza pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor invaziei ruse în Ucraina, Antonio Guterres a apreciat necesară o relaxare imediată pentru ţările în curs de dezvoltare a căror datorie urmează să ajungă la scadenţă.

Secretarul general al ONU a sosit sâmbătă la Paramaribo, unde s-a întâlnit cu preşedintele Surinam, Chandrikapersad Santokhi.

Oamenii de ştiinţă cartografiază recifele de corali din Caraibe pentru a le salva în faţa schimbărilor climatice

În luna aprilie, oamenii de ştiinţă au anunțat că cartografiază recifele de corali din Caraibe pentru a le identifica pe cele care au cele mai mari şanse de a supravieţui schimbărilor climatice.

Coralii cu cel mai mare potenţial de a scăpa de distrugerea cauzată de valurile de căldură marină sunt localizaţi predominant de-a lungul ţărmului nordic al Cubei. 

Alte zone promiţătoare sunt grupate în jurul Bahamas, Republicii Dominicane, Guadelupe, Haiti, estul Jamaicăi şi statul american Florida, conform BBC News

Recifele de corali sunt minuni ale oceanului. Alcătuite din sute de mii de creaturi minuscule, ele reprezintă unul dintre cele mai ameninţate ecosisteme de pe planetă.

Potrivit raportului IPCC al ONU, la o încălzire de până la 1.5 grade Celsius se aşteaptă ca doar 10-30% din recifele de corali să supravieţuiască. Dacă încălzirea depăşeşte acest nivel, perspectivele de supravieţuire scad drastic.

Furtuna perfectă de crize pune în pericol specia umană

Omenirea se confruntă cu o "furtună perfectă" de crize, care accentuează inegalitatea dintre nord și sud. Diviziunea nu este doar "inacceptabilă din punct de vedere moral", ci și periculoasă, amenințând și mai mult pacea și securitatea într-o lume conflictuală. Crizele alimentare, energetice și financiare globale declanșate de războiul din Ucraina au lovit țările care abia ieșiseră din pandemie și căutau soluții pentru criza climatică, făcând ca diferența dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare să crească și mai mult.

"Inegalitățile cresc în interiorul țărilor, dar acum cresc într-un mod inacceptabil din punct de vedere moral între nord și sud și acest lucru creează o divizare care poate fi foarte periculoasă din punct de vedere al păcii și securității", a avertizat António Guterres într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Guardian.

"Ceea ce îngrijorează este că trăim într-o furtună perfectă, pentru că toate crizele contribuie la creșterea dramatică a inegalității în lume și duc la o deteriorare gravă a condițiilor de viață ale celor mai vulnerabile popoare. Toate acestea au escaladat o situație în care o lume care arăta ca se îndreaptă spre o convergență între țările în curs de dezvoltare și țările dezvoltate, chiar dacă inegalitatea creștea în țările din nord și din sud. Acum ne-am întors la divergență.", a mai spus secretarul general al ONU.

Citește și: Un arhipelag din Pacific a declarat stare de urgență climatică. Statul are un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru a atenua efectele

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...