Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”, afirmă joi un Comitet special al ONU însărcinat cu anchetarea practicilor israeliene.
Comitetul evidenţiază „pierderile civile masive şi condiţiile impuse palestinienilor de acolo care le pun în pericol viaţa în mod intenţionat”, într-un raport care urmează să fie prezentat luni Adunării Generale a ONU de la New York.
Creat în 1968 de Adunarea Generală a ONU, acest comitet este responsabil cu anchetarea practicilor israeliene care afectează drepturile omului în teritoriile palestiniene ocupate.
Raportul citat joi a analizat perioada de la atacul sângeros din 7 octombrie 2023 al mişcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului şi până în iulie 2024, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Prin asediul Gazei, prin obstrucţionarea ajutorului umanitar, prin atacurile ţintite şi prin uciderea civililor şi a lucrătorilor umanitari, în ciuda apelurilor repetate din partea ONU, a dispoziţiilor obligatorii ale Curţii Internaţionale de Justiţie şi a rezoluţiilor Consiliului de Securitate, Israelul provoacă în mod intenţionat moarte, foamete şi răni grave”, notează comitetul într-un comunicat.
Israelul „foloseşte foametea ca metodă de război şi aplică o pedeapsă colectivă populaţiei palestiniene”, adaugă comitetul.
Raportul consemnează că vasta campanie de bombardamente desfăşurată de Israel în Gaza a decimat serviciile esenţiale şi a declanşat o catastrofă de mediu cu efecte de durată asupra sănătăţii.
Până în februarie, forţele israeliene au folosit peste 25.000 de tone de explozibil în Fâşia Gaza, „echivalentul a două bombe nucleare”, sau aproximativ de două ori bomba aruncată asupra Hiroshimei, se subliniază în raport.
„Prin distrugerea sistemelor vitale de aprovizionare cu apă, salubritate şi alimentaţie şi contaminarea mediului, Israelul a creat un amestec mortal de crize care vor provoca prejudicii grave generaţiilor viitoare”, denunţă comitetul.
Acesta se declară, de asemenea, „profund alarmat de distrugerea fără precedent a infrastructurii civile şi de numărul mare de morţi din Gaza”, unde peste 43.700 de persoane au murit de la începutul războiului, potrivit Ministerului sănătăţii din teritoriu condus de Hamas.
Numărul impresionant de decese ridică, potrivit comitetului, îngrijorări serioase cu privire la utilizarea de către Israel a sistemelor de ţintire cu inteligenţă artificială (IA).
„Folosirea de către armata israeliană a sistemelor de ţintire asistate de IA, cu supervizare umană minimă, combinată cu bombe grele, evidenţiază sfidarea de către Israel a obligaţiei sale de a face distincţia între civili şi combatanţi şi de a lua măsuri de protecţie adecvate pentru a evita moartea civililor”, se arată în raport.
Comitetul este foarte de îngrijorat de informaţiile privind noile directive care reduc criteriile de selecţie a ţintelor, ce par să fi permis armatei să folosească sisteme cu IA pentru a „genera rapid zeci de mii de ţinte, precum şi să urmărească ţinte până la locuinţele lor, în special noaptea, când familiile se strâng împreună”, mai notează AFP.
Editor : M.B.