Protestele activiștilor de mediu sunt restricționate în Dubai. La COP28 se demonstrează limitat, în spații special amenajate

Data publicării:
activiștii de mediu demonstrează în dubai
Demonstrațiile sunt permise doar în zona albastră administrată de ONU și în cadrul „Voice for Action hub” din zona verde, care este administrată de autoritățile din Dubai. Sursa foto: Profimedia Images

Activiștii de mediu reușesc destul de greu să protesteze împotriva industriei combustibililor fosili la summit-ul COP28 privind schimbările climatice. În Emiratele Arabe Unite există condiții speciale pentru proteste, în general, nu numai în cazul acesta, iar libera exprimare pe teme sensibile este problematică. Pentru summitul actual, ONU și UAE au convenit ca protestele, care acompaniază inevitabil summiturile climatice ale Națiunilor Unite, să se desfășoare într-un spațiu limitat și să fie aprobate înainte de desfășurare. Chiar și în aceste condiții, marți, au fost organizate câteva proteste la COP28, împotriva prezenței industriei petrolului, gazelor și cărbunelui la summitul climatic al ONU, transmit Reuters și The Guardian.

În timp ce summiturile ONU despre climă din alți ani au declanșat proteste publice uriașe, inclusiv la COP26 din 2021 de la Glasgow și la COP21 din 2015 de la Paris, protestele din acest an au fost limitate în țara gazdă Emiratele Arabe Unite.

Ce cer activiștii de mediu care protestează la COP28

ONU și Emiratele Arabe Unite permit ca proteste pre-aprobate să aibă loc la locul COP28. Până acum nu au avut loc demonstrații în afara perimetrului, notează Reuters.

„Vrem să cerem încetarea tuturor combustibililor fosili, inclusiv cei diminuați și aduși la niveluri acceptabile”, a declarat pentru Reuters activista din Zimbabwe Lorraine Chiponda, în vârstă de 37 de ani, după ce a vorbit la o demonstrație.

Țările care produc sau se bazează pe combustibili fosili au subliniat utilizarea potențială a tehnologiilor pentru a „reduce”, sau capta, emisiile, mai degrabă decât a pune capăt utilizării acestora.

activiști de mediu în dubai banner
Protest la COP28 / Sursa foto: Profimedia Images

Chiponda a susținut că limbajul care cere eliminarea treptată a combustibililor fosili „neîncetat” a fost doar o distragere a atenției care ar permite utilizarea lor în continuare.

„Observam multă spălare ecologică în jurul combustibililor fosili de nivel acceptabil”, a spus ea, exprimându-și îndoielile că delegații vor ajunge la un acord la summit, care ar aduce beneficii mediului.

Guvernele la COP26 au convenit să renunțe treptat la utilizarea cărbunelui neatenuat, cel mai poluant dintre combustibilii fosili. În acest an, țările rămân împărțite cu privire la rolul pe care ar trebui să îl joace combustibilii fosili în viitor.

Găzduirea summitului în Emiratele Arabe Unite producătoare de petrol a atras critici, la fel ca și decizia țării de a-l numi pe Sultan Al Jaber, CEO-ul companiei petroliere de stat ADNOC, ca președinte al COP28.

activiști de mediu africani în dubai
Protest la COP28 / Sursa foto: Profimedia Images

Jaber și-a propus să includă industria combustibililor fosili la summit, insistând că și companiile de petrol și gaze ar trebui să facă parte din discuțiile privind combaterea schimbărilor climatice.

Activistul indigen Thomas Joseph din California a spus că este îngrijorat de faptul că industria combustibililor fosili „conduce negocierile” spre un rezultat care le-a permis să continue „afacerile ca de obicei”.

Activistul filipinez Jainno Congon, în vârstă de 24 de ani, a spus că tehnologiile de captare a carbonului sunt o „distragere periculoasă” și o „soluție falsă” pentru a combate schimbările climatice.

„Sper că liderii noștri ascultă chiar acum”, a spus el.

ONU și Emiratele Arabe Unite au stabilit reguli pentru proteste

Summitul are loc în Expo City din Dubai, un centru de conferințe întins construit pentru a găzdui Expoziția Mondială în urmă cu doi ani, care găzduiește o serie de pavilioane, dar puțin sau deloc spațiu public, notează The Guardian.

În ciuda presiunii crescânde asupra autorităților din Emiratele Arabe Unite și a Convenției-cadru ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), organismul care administrează conferința, ambele au refuzat să clarifice modul în care gestionează disidența, în special protestele care au loc în afara locului de desfășurare, adunări organizate fără permisiunea expresă. din partea autorităților, sau proteste politice, în special cele care abordează războiul din Gaza.

Raportul anual al departamentului de stat al SUA privind Emiratele a declarat: „Legea prevede libertate limitată de întrunire, deși în practică guvernul a impus restricții semnificative, inclusiv sancțiuni penale. Protestele și demonstrațiile sunt interzise.”

Legea emiratelor interzice adunările fără autorizarea prealabilă a guvernului, în timp ce departamentul de stat al SUA a spus că autoritățile „în general au permis întruniri politice care susțin politicile guvernamentale”, impunând în același timp pedepse, inclusiv o posibilă condamnare pe viață pentru cei care conduc adunări care „[perturbează] securitatea publică”. Amenzile pentru încălcarea legilor privind întrunirile publice au o penalitate minimă echivalentă cu 107.280 lire sterline și un maxim de 215.000 lire sterline.

Unii activiști de mediu se tem pentru siguranța lor

Restricțiile din Emirate privind libertatea de exprimare, împreună cu riscul de detenție sau amenzi, i-au determinat pe unii activiști și membri ai societății civile să stea departe de conferință, invocând potențiale riscuri pentru siguranța lor.

„Nu ar trebui să vă aflați într-o situație în care, la o conferință internațională privind criza climatică, aveți nevoie de asigurări în ceea ce privește siguranța. Arată că nu ar trebui să fie ținută în acel mediu în primul rând”, a declarat Mustafa Qadri, fondatorul și directorul executiv al organizației pentru drepturile lucrătorilor Equidem, care a publicat mai multe rapoarte care detaliază încălcările muncii în rândul lucrătorilor migranți din Emirate, inclusiv cei care lucrează în centrul de conferințe Expo2020.

Qadri, împreună cu membrii organizației sale cu sediul în afara Dubaiului, au spus că nu crede că este sigur pentru ei să participe la COP28.

În ciuda legilor existente ale Emiratelor cu privire la proteste, la începutul lunii august, autoritățile emirate au lansat o declarație comună cu UNFCCC, concentrându-se pe ceea ce ei au numit o conferință „incluzivă”. „Va fi spațiu disponibil pentru ca activiștii pentru schimbările climatice să se adune pașnic și să-și facă auzite vocile”, au spus aceștia.

Demonstrațiile sunt permise doar în două locuri, cu aprobare

Un purtător de cuvânt al COP28 a declarat pentru The Guardian că demonstrațiile vor fi permise în zona albastră administrată de ONU la conferință și în cadrul „Voice for Action hub” din zona verde, care este administrată de autoritățile din Dubai.

Centrul cere tuturor celor care speră să găzduiască un eveniment acolo, inclusiv discursuri, dezbateri, ateliere sau demonstrații, să obțină permisiunea organizatorilor conferinței de a protesta prin completarea unui formular online și furnizarea de informații detaliate despre planurile lor. Aceasta include selectarea temei potențialei demonstrații dintr-o listă care spune: „tehnologie și inovare, incluziune, comunități de primă linie, finanțe, altele”.

„Cop28 a dezvoltat protocoale de securitate specializate în conformitate cu procesele internaționale, iar echipele noastre de securitate au primit instruire avansată pentru a le permite să răspundă la probleme în mod eficient, eficient și având în vedere contexte culturale mai largi”, a spus purtătorul de cuvânt. „UAE protejează dreptul de a protesta în conformitate cu acordurile internaționale relevante.”

Qadri a spus că marea majoritate a oficialilor de securitate care aplică interdicția protestului sunt probabil lucrători migranți, ceea ce înseamnă că s-ar putea confrunta cu repercusiuni, inclusiv pierderea vizelor pentru că nu au reușit să impună o represiune dură împotriva disidenței.

Acest lucru face, de asemenea, angajații și mai vulnerabili, pe fondul confuziei cu privire la tipurile de disidență autorizate. Qadri a spus: „Cei care muncesc aici ar putea fi prea speriați pentru a ridica plângeri, dar pe ce se bazează [autoritățile] sunt standardele și politicile pe care le susținem în principiu, dar modul în care sunt tratați agenții de securitate este o situație total diferită”.

„Aceasta este o societate în care sindicatele și adunările pașnice sunt incriminate, așa că puteți avea cele mai sofisticate sisteme de plângeri, dar într-un mediu represiv care este foarte puțin. Oamenii au dreptate să fie îngrijorați să meargă acolo ca delegați”, a spus el.

Protestatarilor li se cere să semneze un cod de conduită

Administrația COP28 cere participanților să semneze un cod de conduită la sosire, care include o cerere de „a se abține de la utilizarea locurilor UNFCCC pentru demonstrații neautorizate”.

Reprezentanții conferinței au refuzat să răspundă la alte întrebări despre proteste, în special dacă demonstrarea în afara zonelor desemnate în zonele albastre și verzi este permisă, detalii despre cine a administrat instruirea de securitate, ce a acoperit antrenamentul sau ce s-ar întâmpla cu cei care protestează fără permisiune prealabilă.

UNFCCC nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii cu privire la problema protestelor, inclusiv întrebări despre dacă a evaluat riscul pentru siguranța participanților dacă au ales să protesteze în Dubai.

Joey Shea, expert Emirates la Human Rights Watch, a declarat: „Suntem profund alarmați pentru siguranța și securitatea participanților la Cop28... din cauza lipsei de claritate cu privire la tipurile de expresii și proteste care vor fi permise și unde vor fi permise”.

„Ne așteptăm ca în zona verde să se aplice legislația națională din Emiratele Arabe Unite, dar nu suntem siguri ce măsuri de atenuare vor fi luate pentru a proteja participanții care se exprimă într-un mod normal pentru o conferință despre schimbările climatice. Suntem profund îngrijorați de lipsa de claritate”, a mai spus acesta.

Shea a adăugat că autoritățile din Dubai care permit proteste cu privire la chestiuni mai puțin sensibile nu ar trebui să fie luate ca un indiciu că Emiratele Arabe Unite își atenuează linia asupra protestelor în general.

Shea a spus: „Cred că există riscul ca COP28 să fie foarte eficient în vopsirea reputației Emiratelor în cazul în care unor proteste pe probleme mai puțin sensibile li se permite să continue, în timp ce aceștia adoptă o linie mai dură împotriva protestelor pe probleme precum prizonierii politici, legate de producția proprie de combustibili fosili a Emiratelor Arabe Unite sau de drepturi pentru lucrătorii migranți. Doar pentru că există o deschidere cu privire la unele probleme în timpul summitului nu înseamnă că există toleranță care respectă drepturile în Emiratele Arabe Unite.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
NASA a surprins o imagine rară deasupra Pământului, în troposferă...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...