Porumbul modificat genetic poate intra pe ogoarele europene. Soiul DuPont TC1507, respins de România la insistenţele Franţei

Data publicării:
porumb-2

Deşi România şi alte 19 ţări europene au votat împotrivă, un nou tip de porumb modificat genetic a primit autorizaţia de a fi cultivat în Uniunea Europeană. Este vorba de soiul DuPont TC1507, conceput de americanii de la Pioneer. Proprietatea intelectuală asupra soiurilor aparţine exclusiv companiilor de inginerie genetică precum DuPont sau Monsanto, care pot da în judecată agricultorii care refolosesc seminţele obţinute din prima recoltă. Aceasta este de fapt marea problemă a culturilor modificate genetic. După ea vin şi riscurile de sănătate demonstrate de unii cercetători, demontate de alţii.

Deşi iniţial avea de gând să susţină cultivarea porumbului modificat genetic DuPont TC1507 în Uniunea Europeană, România a fost convinsă de Franţa să voteze împotrivă. În zadar însă, pentru că opoziţia faţă de porumbul american nu a fost suficient de mare cât să fie blocată cultivarea sa în Europa.

România va avea totuşi posibilitatea să interzică porumbul modificat genetic dacă vrea: fiecare stat membru decide dacă să cultive sau nu plante modificate genetic. Bucureştiul a interzis deocamdată doar soia modificată genetic; în schimb, porumbul modificat genetic deja se cultivă pe 834 de hectare, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Doar că nu este soiul DuPont aprobat marţi, ci un soi Monsanto care primise undă verde din partea Uniunii Europene.

În plus, pe site-ul Ministerului Agriculturii se face trimitere la un studiu al Academiei Române care recomandă culturile modificate genetic.

Organizaţiile de mediu atrag însă atenţia că aceste culturi distrug ecosistemul, iar unele studii clinice arată că plantele modificate genetic pun în pericol sănătatea umană. Există şi studii care arată însă că aceste alimente sunt inofensive pentru oameni.

Tocmai această incertitudine a dat naştere controversei din jurul acestor culturi ale căror gene sunt manipulate ca să facă faţă dăunătorilor sau ca să dea o producţie mai mare la hectar.

Controvesată este şi atitudinea pe care o au companiile modificate genetic faţă de agricultori. Monsanto a reuşit chiar să trimită la închisoare un fermier american care păstrase seminţele culturilor modificate genetic. Conform contractelor semnate de agricultori, seminţele sunt proprietatea companiilor de inginerie genetică, iar agricultorii au voie să păstreze doar recoltele.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani