Şi şerpii au clitoris, a descoperit o cercetătoare din Australia care spune în studiul ei că această parte a anatomiei a fost ignorată, până acum, de biologi, care s-au concentrat mai mult asupra organelor genitale masculine, scrie CNN.
"Este o zonă tabu. Organele genitale ale femelelor nu reprezintă un subiect uşor de abordat şi uneori cred că oamenii se mulţumesc să spună că nu există", a declarat Megan Folwell, doctorand la Universitatea Adelaide, din Australia, care a condus studiul.
Aceasta a decis să cerceteze organele genitale ale şerpilor după ce a constatat că existau foarte puţine studii în acest domeniu.
"Oamenii nu se uitau acolo, aşa că a fost greu de găsit. La unele specii este şi greu de observat", a spus cercetătoarea, adăugând că, în trecut, alţi biologi au confundat clitorisul şerpilor cu glandele folosite pentru marcarea olfactivă a teritoriului.
În studiul său, Megan Folwell a făcut disecții pe nouă specii de șerpi și a găsit că toate femelele aveau clitoris.
Aceasta spune că terminațiile nervoase găsite la nivelul clitorisului de şarpe sugerează că femelele simt plăcere în timpul împerecherii.
"Senzaţia pe care o simt femelele în timpul curtării şi al copulării poate favoriza împerecheri mai dese şi pe o durată mai mare de timp, ceea ce sporeşte şansele unei fertilizări", spune cercetătoarea.
Kurt Schwenk, biolog evoluţionist la Universitatea Connecticut crede că clitorisul poate ajuta femelele de şarpe să facă şi o selecţie a partenerilor.
"Pemite femelelor să controleze procesul de acuplare şi ce masculi să aleagă", spune profesorul, care adaugă că această descoperire schimbă rolul pe care cercetătorii îl dădeau până acum femelelor când vine vorba de reproducere.
"A existat în trecut tendinţa ca femelele să fie văzute ca nişte ţinte pasive ale comportamentului reproducător al masculilor sau chiar ca nişte victime", a declarat profesorul.
Însă noile cercetări arată că femelele deţin mai mult control în procesul de reproducere decât se credea. Acest lucru a fost scos la suprafaţă în special de femeile care s-au ocupat de studii, spune Kurt Schwenk, care recunoaşte la rândul său că cercetătorii bărbaţi tind să studieze mai mult antomia şi comportamentul masculilor, iar o perspectivă feminină în cercetare este binevenită.
Anul trecut, de exemplu, Patricia Brennan, profesor asociat la Colegiul Mount Holyoke, a descoperit că şi femelele delfin au un clitoris funcţional.
Editor : D.R.