Sute de adulţi, dar în special copii, au venit la Muzeul Antipa să afle tainele biologiei, ale geologiei sau ale roboticii.
Şi în Parcul Tineretului, lumea ştiinţei şi-a dezvăluit tainele în faţa celor curioşi. Printre exponate, şi un dispozitiv care îi poate ajuta pe nevăzători să detecteze obstacolele, fără a mai folosi bastonul.
„Aici avem un senzor ultrasonic care măsoară distanţa. Se poate monta pe orice şapcă, pălărie. Şi aici avem un motoraş care te apasă pe tâmplă, în funcţie de distanţa la care detectează obstacolul”, explică inventatorul dispozitivului, Theodor Milian.
La Craiova, holul Universităţii a fost arhiplin de curioşi care au venit să vadă experimente de fizică, chimie sau mecanică.
Cel care a atras cel mai mult atenţia a fost un robot care îl imită pe Elvis Presley. A fost iventat de un doctorand al Facultăţii de Automatică şi calculatoare.
„Am vrut să creez o expresie a feţei, spre exemplu, în Japonia secretarele sunt înlocuite mai nou de roboţi, aceeaşi chestie am încercat-o şi eu, numai că eu m-am axat mai mult pe partea de distracție”, explică inventatorul Nicu Andrei, doctorand la Facultatea de Automatică, Electronică şI Calculatoare.
La Timişoara, participanţii au putut vedea și chiar face experimente de fizică.
„Am putut comunica, să spunem așa, prin imagini vizuale. Experimentele au fost în așa fel alese încât să fie ușor reproduse de către elevi”, explică lectorul universitar Marius Ștef.
Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, s-a desfăşurat în peste 300 de oraşe din Europa.