Misiunea spațială istorică a sondei Rosetta s-a încheiat după mai bine de 12 ani. Sonda Rosetta a Agenției Spațiale Europene s-a prăbușit controlat, vineri, pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, sub privirile oamenilor de știință de la Centrul european pentru operațiuni spațiale (ESOC) din Darmstadt. A fost pentru prima oară în istorie când un obiect realizat de om s-a întâlnit cu o cometă.
Rosetta a coborât pe cometă cu 90 de centimetri pe secundă (3,2 km/h), „adică viteza mersului uman", după cum a declarat Sylvain Lodiot, șeful operațiunilor de zbor ale Rosetta la Centrul european de operațiuni spațiale, relatează Agerpres.
Sfârșitul spectaculos al sondei a pus capăt unei odisei spațiale ce a durat mai mult de doisprezece ani și a fost încununată de 26 de luni fructuoase în care s-a aflat în compania cometei Ciuri, a scris France Presse.
Agenția Europeană Spațială (ESA) a publicat, pe Facebook, ultima imagine surprinsă de sonda Rosetta înainte de a se prăbuși.
Coborârea sondei pe Ciuri va dezvălui informații cruciale pentru înțelegerea modului în care s-au format cometele, dar și sistemul solar.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cometele, apărute acum 4,5 miliarde de ani, se numără printre corpurile cerești cele mai primitive din acest sistem.
Misiunea, care a costat 1,4 miliarde de euro, a permis strângerea unei recolte bogate de date, care vor da de lucru oamenilor de știință timp de mai mulți ani.
Cu peste 7 miliarde de kilometri parcurși, Rosetta, lansată în 2004, escortează din august 2014 cometa Ciuriumov-Gherasimenko. Dar ea se îndepărtează acum din ce în ce mai mult de Soare.
Dispunând de panouri solare de mari dimensiuni, sonda a început să rămână fără putere. ESA a decis, prin urmare, să pună capăt aventurii, în timp ce controlează, încă, sonda. Ultimul spectacol al sondei Rosetta s-a jucat la mai mult de 700 milioane de kilometri distanță de Pământ.