Compania de sateliți a lui Elon Musk, chemată să semneze o cartă internaţională pentru reducerea deşeurilor spaţiale

Data publicării:
sateliti starlink
Reţeaua de sateliți Starlink ai lui Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) discută cu SpaceX, compania fondată de Elon Musk, despre aderarea la o cartă internaţională destinată reducerii deşeurilor spaţiale de pe orbita Pământului, a anunțat directorul ESA, Josef Aschbacher.

Carta ESA, intitulată „Zero Debris” („Zero Deșeuri”), urmăreşte eliminarea creării de noi deşeuri orbitale până în 2030 şi a fost adoptată până acum de 110 ţări sau entităţi, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

SpaceX, care deţine aproximativ două treimi dintre sateliţii activi din orbita joasă a Pământului prin constelaţia sa Starlink, încă nu a semnat carta, dar discuţiile sunt în curs de desfăşurare.

Conform datelor Forţelor Spaţiale ale SUA, din cei 10.300 de sateliţi activi la nivel global, 6.300 fac parte din Starlink.

Competiţia în domeniu se intensifică, China şi Amazon lansând propriile constelaţii. Amazon s-a angajat deja să respecte carta ESA.

Problema deşeurilor spaţiale este agravată de teste cu rachete anti-satelit şi de coliziuni accidentale, care au creat câmpuri uriaşe de fragmente.

NASA menţionează că două incidente majore au generat o creştere de 70% a deşeurilor spaţiale: distrugerea satelitului Fengyun-1C de către China în 2007 şi coliziunea accidentală a unor sateliţi americani şi ruşi în 2009.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri