Vi se pare că este prea cald la 38 sau 40 de grade Celsius?
Imaginaţi-vă cum ar fi vara dacă maximele ar depăşi frecvent 50 de grade, aşa cum se întâmplă în cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Acest titlu a fost îndelung disputat între Valea Morţii şi El Azizia.
În 10 iulie 1913, în Valea Morţii, din California, a fost atinsă o temperatură de 56,7 grade, în timp ce în El Azizia, din Libia există o înregistrare de 58 de grade în 13 septembrie 1922, valoare neomologată oficial.
Aşa că în prezent, Valea Morţii deţine recordul celei mai mari temperaturi.
Şi merită menţionat faptul că această valoare a fost înregistrată în condiţii standard, adică la umbră şi la 2 metri deasupra pământului. Totuşi, este foarte greu să găşeşti un loc umbrit, iar locul este atât de încins deoarece zona în care se găseşte are caracteristicile tipice unui deşert şi vegetaţia este foarte puţină.
De altfel, munţii Sierra Nevada împiedică aerul umed şi mult mai răcoros să pătrundă dinspre Pacific. Valea este îngustă, aşa că circulaţia aerului se face cu dificultate şi se află la 85.5 metri sub nivelul mării. Toţi aceşti factori conduc la maxime extrem de ridicate vara, în timp ce iarna poate fi foarte frig, deoarece, la fel ca şi în deşert, căldura din timpul zilei nu este păstrată în sol.
Şi chiar dacă pare surprinzător, să ştiţi că există diferite specii de plante şi de animale care s-au adaptat perfect condiţiilor de mediu.