Luna iulie a anului 2007 a adus nu mai puţin de zece zile consecutive de caniculă. În ziua de 24 iulie, 5 judeţe din sudul ţării, inclusiv Capitala, s-au aflat sub primul cod roşu de caniculă de până acum. Atunci mercurul din termometre s-a oprit la 44,3 grade la Calafat, la doua zecimi de cea mai ridicată temperatură înregistrată în Romania, 44,5 grade la Ion Sion, judeţul Brăila, în anul 1951.
Efectele caniculei sunt amplificate în marile oraşe de către betoane, clădiri, maşini şi poluare astfel că temperaturile resimţite la soare sunt şi cu peste 10 grade mai mari decât cele măsurate la umbră.
Cele mai afectate categorii sunt copiii şi persoanele de peste 65 de ani.
Expunerea la astfel de temperaturi la orele amiezelor poate conduce fie la efecte minore precum insolaţia sau mult mai grave, cum ar fi şocul caloric ce poate duce la deces.
Ultimele studii nu sunt deloc optimiste. Până în anul 2050 în jumătatea de sud a Europei, inclusiv în România, va creşte numărul de zile cu temperaturi caniculare şi pe fondul lipsei ploilor, este posibilă deşertificarea în zonele de câmpie.