Doi studenţi din Iaşi au inventat dispozitivul care udă plantele doar atunci când acestea au nevoie. Pe lângă multă creativitate, au avut doar la dispoziţie doar 2.000 de lei pentru acest proiect, bani primiţi din donaţii.
Planta monitorizată are montaţi pe ea doi electrozi, care transmit permanent datele către un server online. Nivelul scăzut al sevei înseamnă că planta are nevoie de apă. Sistemul e conectat permanent la o pompă, iar energia necesară funcţionării e asigurată printr-un panou fotovoltaic.
Vlăduț Achiței, student: „Având în vedere că 90 % din apa consumată este folosită în agricultură, ideea noastră vine cu o propunere de a folosi un optim de apă, adică o cantitate minimă”.
Mădălin Vasile Ghiorghițoaie, student: „Poate o să ajungă o invenție utilizată zi de zi la culturi”
Alte aproape o sută de invenții au fost prezentate la un târg de profil organizat la Iaşi. Unele pot fi deja produse în masă, altele sunt la stadiul de idee și au nevoie de sprijin financiar. Doar obținerea brevetului costă 3.000 de lei.
Prof. univ. dr .fiz. Constantin Antohi, președintele Societății Inventatorilor din România: „Să îi aducem față în față, ochi în ochi, inventator și investitor care are bani, investitorul se uită, analizează, închide ochii, se gândește - oare această invenție îmi poate aduce mie profituri?”
Dr ing Gabriel Constantin Sârbu, director executiv al Societății Inventatorilor din România: „Să facem cercetarea să fie competitivă, asta este ideea”
Inventatorii români au început să pună din ce în ce mai mult accent pe tehnologii care îmbunătăţesc sau menţin starea de sănătate.
Târgul de la Iaşi e organizat de către Societatea Inventatorilor din România. Sâmbătă va fi premiată cea mai interesantă invenţie.