Insecta care pune pe foc cea mai bătrână pădure a Europei

Data actualizării: Data publicării:
bialowieza padure

Un dăunător minuscul face ravagii de câțiva ani în întreaga Europă Centrală și de Est, inclusiv în România. Iar în Polonia este în pericol de a fi distrusă și ultima pădure primară din Europa. O adevărată bătălie s-a iscat aici între militanții ecologiști și Uniunea Europeană, pe de o parte, iar de partea cealaltă sunt autoritățile forestiere și guvernul polonez.

bialowieza padure
Foto: wikipedia.org

O coleopteră minusculă, de numai câțiva milimetri - Ips typographus (gândacul tipograf) - este cea care a adus necazul. Se cuibărește în coaja copacului și nu atacă imediat arborele infestat, ci în anii următori. Ips Typographus atacă speciile de răşinoase. Micile gângănii trăiesc sub scoarţa copacului, iar în timp ajung să distrugă complet trunchiul. Arborii nu mai secretă răşină ca să înece gândacii şi ajung să se usuce.

gandacul tipograf
Foto: wikipedia.org

Această specie devorează în prezent pădurea Bialowieza, din estul Poloniei, considerată ultima pădure străveche a Europei. Aici venea cândva țarul și aristocrația să vâneze.

pagube gandac
Scoarță de copac infestată Foto: wikipedia.org

Entomologii spun că trebuie tăiați molizii infestați de insecte. Este și poziția guvernului conservator de la Varșovia, care consideră că aceasta este singura soluție pentru a conserva pădurea. Asociațiile ecologiste văd însă doar un pretext pentru a relansa exploatarea forestieră.

Bialowieza nu este o pădure ca altele. Protejată de mai multe decenii, ea reprezintă un patrimoniu natural excepțional și unic în Europa, care i-a adus înscrierea pe lista patrimoniului mondial UNESCO și în programul Natura 2000 al Uniunii Europene. De aceea, asociațiile ecologiste s-au mobilizat de mai multe luni în încercarea de a întârzia tăierea copacilor.

bialowieza
Foto: wikipedia.org

Comisia Europeană este alături de aceste organizații ecologiste. La sfârșitul lunii aprilie, a dat un ultim avertisment guvernului polonez. Viceministrul polonez al mediului a comentat că probabil Bruxelles-ul nu are toate informațiile necesare și a promis că va da răspunsuri la toate întrebările Comisiei.

Ecologiștii vor să verifice că sunt tăiați numai arborii morți din cauza insectelor. Ei spun că autoritățile ignoră părerile oamenilor de știință care spun că nu ar trebui tăiați arborii. Pe de altă parte, ecologiștii ar vrea ca arborii tăiați să rămână în pădure, pentru a alimenta ecosistemul, dar guvernul consideră că trebuie îndepărtați, pentru a nu lăsa insectele să prolifereze.

Ecologiștii se plâng că paznicii pădurii sunt foarte vigilenți și nu lasă pe nimeni să se apropie de zona unde se fac tăieri, nici măcar ca să se plimbe. Amenință cu amenzi. Ecologiștii care au reușit să se strecoare, totuși, în pădure spun că sunt doborâți și arbori mai bătrâni de 100 de ani, deși este interzis acest lucru în zonele protejate.

1024px-Białowieski_Park_Narodowy_12- wiki
Foto: wikipedia.org

Tăierile de copaci au deja consecințe asupra economiei locale. Micii întreprinzători locali spun că sunt cu 50 la sută mai puțini turiști decât anul trecut. Oamenii își anulează vacanțele, crezând că accesul este interzis în întreaga pădure Bialowieza. Însă parcul natural este deschis în continuare.

Localnicii sunt într-o dilemă. Pe de o parte, susțin guvernul, pentru că ani de zile regiunea lor a trăit de pe urma industriei forestiere. Pe de altă parte, mulți dintre ei își închiriază acum camerele turiștilor.

Elevii care se pregătesc să devină pădurari susțin tăierile de copaci. Ei cred că e mai importantă securitatea oamenilor, iar copacii morți pe dinăuntru pot cădea la cea mai mică pală de vânt. La școală învață că tăierea copacilor este cea mai bună metodă de prevenție, așa cum un picior infectat trebuie tăiat pentru a nu îmbolnăvi tot corpul.

Citiți și: Coniferele din judeţul Braşov, ameninţate de insectele Ips Typographus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
buletin de vot pregatiti pentru urna
Alegeri prezidenţiale 2024: A început votul în străinătate. Câți români s-au prezentat la urne până acum
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...