Perseidele, sau ploaia de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle, vor avea punctul maxim duminică și luni.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.
Maximul curentului va veni pe 12 august, la între ora 18 și 23:45, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Cum în România atunci este zi sau încă devreme, rămâne să fie observată panta descendentă a maximului, după miezul nopții înspre dimineață, în noaptea de 12 spre 13 august.
Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.
Şcoală Astronomică pe Valea Frumoasei
Societatea Astronomică Române de Meteori (SARM) organizează în această perioadă, ediţia a 21-a a taberei de astronomie „Perseide”. Aceasta se desfășoară în perioada 2-13 august, la cantonul silvic Valea Frumoasei și cabana Pârâul lui Blaga, pe Valea Frumoasei, în Munții Cindrel, județul Sibiu.
Spectacolul de pe cer va putea fi urmărit și online, în transmisiunea NASA sau pe site-ul space.com.