Perseide 2024, ploaia de stele care poate fi văzută în această noapte

Data actualizării: Data publicării:
harta cerului cu perseidele
Cum trebuie privit cerul pentru a vedea mai bine Perseidele. Sursă foto: astro-urseanu.ro

Ploaia de stele, fenomen astronomic cunoscut sub numele de Perseide, are loc anual, atingând apogeul în anumite zile din luna august. În 2024, perseidele se vor vedea într-un spectacol ceresc de "stele căzătoare" în perioada 11-14 august. 

În această noapte, 12-13 august, pe cer se poate observa cea mai strălucitoare ploaie de stele a anului. Este unul dintre cele mai sclipitoare şi uşor de observat fenomene astronomice de peste an, producând „meteori de un albastru strălucitor - şi foarte mulţi”, spune astronomul Don Pollacco de la Universitatea Warwick, citat de Associated Press, potrivit News.ro.

Ce este o ploaie de meteori și cum se formează Perseidele

Meteoriții sunt resturi de materie de mărime mică, ce rezultă în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul comic. 

În timpul contacului cu atmosfera, particulele dau naștere fenomenului optic denumit meteor. Mai exact, dâra luminoasă de sub 1 mm diametru, care este recunoscută pe cer cu denumirea populară de "stea căzătoare". În anumite cazuri, atunci când particulele au dimensiuni mai mari, bucățile rămase în urma arderii din mezosferă ajung pe suprafața terestră și poartă denumirea de meteoriți.

  • Mezosfera = un strat al atmosferei terestre care se desfșoară între 50 și 85 km și este caracterizată printr-un aer extrem de rarefiat și prin scăderea rapidă a temperaturii, care atinge -85 °C spre limita superioară, numită mezopauză.

Denumite după o constelație din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee, Perseus, Perseidele reprezintă un eveniment ceresc, o ploaie de meteori, cu o activitate care se desfășoară anual, între 17 iulie și 24 august, însă cu un apogeu într-o anumită perioadă a verii, în funcție de țară.

Maximul curentului în care se pot vedea cele mai multe stele căzătoare, Perseidele, se înregistrează în perioada 9-13 august, precizează astro-urseanu.ro.

Perseidele rezultă din „particule mai mari decât multe alte ploi de meteori”, explică Bill Cooke de la NASA, ceea ce le dă aspectul de „mingi de foc strălucitoare” - mai uşor de observat decât multe altele.

Perseidele sunt alcătuite din particule mici cosmice, care provin de la cometa denumită 109P/Swift-Tuttle. Cometa orbitează în jurul Soarelui o dată la 133 de ani și lasă în urma ei un nor de particule de praf și mici fragmente de rocă, respectiv meteoriți. Aceasta, când trece pe lângă Soare, datorită căldurii și energiei solare, provoacă fenomenul de sublimare (trecerea directă de la stare solidă la stare gazoasă a gheții din nucleul său).

În urma acestui fenomen de sublimare, se eliberează în spațiu praful cosmic prins în nucleul înghețat. Particulele de praf se împrăștie în jurul cometei și se formează un drum întunecat prin spațiu pe care Pământul îl traversează în timpul orbitei sale. 

În momentul în care Pământul trece prin acest nor de particule cu viteze mari, particulele se aprind datorită frecării cu aerul, moment în care se formează evenimentul ceresc pe care noi îl numim ploaie de stele, Perseide.

Fenomenul de Perseide are la bază sublimarea și arderea acestor particule de praf cosmic. Multe dintre particulele spațiale se consumă complet în atmosferă, fără să mai ajungă pe suprafața Pământului. Însă, sunt și cazuri, mai rare, în care bucățile mai mari de pietre cosmice supraviețuiesc la trecerea prin atmosferă și ajung să lovească suprafața Pământului, scrie site-ul astro-urseanu.ro.

Perseide 2024 în România. Când se vede cel mai bine ploaia de stele

Maximul evenimentului Perseide va veni în ziua de 12 august, între orele 16:00 şi 19.00 TLR (timpul legal român). Pentru că maximul este în timpul zilei şi meteorii nu se pot vedea pe lumină, evenimentul ceresc Perseidele se poate observa pe cer în noaptea de dinaintea maximului, adică în noapte de 11 spre 12 august, şi în noaptea de 12-13 august. Se vor putea observa panta ascendentă şi panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august, potrivit astro-urseanu.ro.

Ploile de meteori sunt, de obicei, mai vizibile între miezul nopţii şi orele dinaintea zorilor, desigur în nopțile fără nori, când Luna luminează cel mai puţin. Vizibilitatea fenomenului astronomic poate fi mai bună în zonele rurale sau regiuni montante, departe de lumina artificială din marile orașe. 

Cei care vor observa fenomenul ceresc Perseide din zone aerisite, vor putea vedea între 50 și 60 de meteori pe oră. Predicțiile spun că se pot vedea până la 100 de meteori pe oră.

În schimb, persoanele care observă Perseidele din zone aglomerate, orașe unde se află clădiri înalte sau zone luminate artificial, vor putea vedea între 10 și20 de meteori pe oră. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Următoarea mare ploaie de meteori va fi cea a Orionidelor, cu apogeul spre mijlocul lunii octombrie. Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei