Incendiile ilegale „devorează” din nou Pădurea Amazoniană, în ciuda unei interdicții privind arderea terenurilor

Data publicării:
Incendii în pădurea amazoniană
Foto: Getty Images

Pădurea amazoniană, una dintre principalele surse de oxigen ale planetei, continuă să fie distrusă de incendii ilegale, în ciuda interdicției privind arderea terenurilor instituită de guvernul brazilian. 

Intenţia Braziliei de a intensifica efectiv eforturile sale de a stopa incendiile este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care preşedintele Jair Bolsonaro este un susţinător al exploatării economice a regiunii amazoniene, iar guvernul său intenţionează să trimită militari în zonă până în 2022.

Citiți șiArd principalele surse de oxigen ale Planetei. Specialiști: Ele vor elibera carbon și efectele ar putea fi devastatoare

Potrivit activiştilor de mediu, forţele armate desfăşurate în regiunea amazoniană începând din luna mai nu pot stopa defrişările ilegale decât pentru o perioadă scurtă de timp şi nu pot înlocui autorităţile de mediu, a căror activitate a fost slăbită de Bolsonaro.

„Cifrele arată că strategia guvernului nu este eficientă pentru oprirea distrugerii pădurii cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă”, a declarat Christiane Mazzetti, purtătoare de cuvânt în cadrul filialei braziliene a organizaţiei Greenpeace, relatează Agerpres.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale, care analizează date satelitare, au fost detectate 20.473 de incendii în perioada 16 iulie - 15 august. Doar în primele 15 zile ale lunii august au fost consemnate peste 15.000 de incendii. Aceasta reprezintă o reducere de mici proporţii, de 8%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, nu exista o interdicţie privind incendierea terenurilor şi nici nu erau desfăşuraţi militari pentru a se alătura luptei de combatere a acestei practici. La data de 16 iulie, guvernul brazilian a interzis acţiunile de incendiere a terenurilor în regiunea amazoniană şi în Pantanal - cea mai mare mlaştină din lume - pentru o perioadă de 120 de zile.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri