Se întâmplă rar ca cineva să vadă în timpul vieţii asemenea evenimente astronomice petrecându-se simultan. Următorul este așteptat peste 18 ani.
Eclipsa totală de Lună a încheiat o serie de patru astfel de fenomene, începute anul trecut. Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărți identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen „tetradă”.
Din America până în Europa, Africa şi o parte din Asia, sute de milioane de oameni au fost martorii unui fenomen de neratat. Ei au ieşit în stradă sau au mers la observatoarele astronomice, unde s-au aşezat la coadă ca să poată privi eclipsa de lună.
„În timpuri străvechi, oamenii credeau că acest fenomen era rău prevestitor, că lumea se va sfârşi. În ziua de azi, în schimb, ei nici nu realizează că are loc o eclipsă”, spune astronomul Victor Vallejos.
În timpul Superlunii, satelitul natural al Pământului atinge punctul cel mai apropiat de Terra, numit şi perigeu, situat la 363 de mii de kilometri.
(VIDEO. Alexandru Mironov despre fenomenul din noaptea de 27 spre 28 septembrie)