Galerie Foto Cele mai spectaculoase imagini cu "super-Luna sângerie". Cum s-a văzut pe glob și de ce unii s-au îngrijorat

Data actualizării: Data publicării:
eclipsa luna
Cele mai spectaculoase imagini cu "super-Luna sângerie". FOTO: Profimedia Images

A fost prima eclipsă totală de lună din acest an. În România, a început la ora 4.31. Imaginea lunii și-a pierdut din luminozitate și a devenit roșiatică. Specialiștii explică fenomenul "super-Luna sângerie" prin influența Pământului. Razele soarelui ajung la satelit abia după ce trec prin atmosfera Terrei. Din acest motiv, își pierd din strălucire și Luna pare că se înroșește.

În plus, satelitul se află în cel mai apropiat punct de Pământ. Următoarea eclipsă totală de lună va avea loc pe 8 noiembrie, dar nu va fi vizibilă din România. 

Astronomul Adrian Șonka a explicat la Digi24 că în România, eclipsa de lună s-a văzut abia când cerul era deja luminat de soare, foarte jos față de orizont, ca și când ai observa un apus de soare.

"S-a văzut din București, din jumătatea de sud a orașului. Și în țară s-a văzut.

Cele mai spectaculoase imagini cu
Cele mai spectaculoase imagini cu "super-Luna sângerie". FOTO: Profimedia Images

Cei care au observat-o mai bine au fost cei din altă parte a globului, din vest, care au văzut o eclipsă foarte întunecată, erupția recentă a unui vulcan a adus cenușa în atmosferă și asta a făcut să fie mai puțină lumină pe pământ de la lună. A fost o eclipsă întunecată, printre cele mai lungi eclipse întunecate.

A fost mai mare decât de obicei și mai aproape de pământ decât de obicei.

În ceea ce privește aspectul roșiatic, explicația este următoarea: ziua cerul e albastru, razele soarelui intră în atmosferă, albastrul e împrăștiat, în ochii noștri și pe pământ ajunge doar lumina roșie și de asta luna se înroșește.

De asta și soarele se vede roșu la orizont  atunci răsare și apune.

Oamenii au asociat-o (culoarea roșiatică – n.r.) în timp cu ceva rău, dar e un fenomen normal.

La eclipsă se accentuează culoarea, dar e normal să fie așa", a explicat Adrian Șonka.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri