Fenomenele meteo extreme sunt doar începutul. „Trebuie să facem planuri pentru ce e mai rău”, spune alianța C40

Data actualizării: Data publicării:
fenomene

Furtunile, inundaţiile şi alte fenomene climatice extreme lovesc oraşele mult mai dur decât au anticipat oamenii de ştiinţă, a declarat şeful unei reţele de oraşe care promovează strategii pentru combaterea schimbării climatice, relatează Reuters, citată de Agerpres.



Criza severă de precipitaţii care face oraşul Cape Town să se îndrepte spre „Ziua Zero", când va rămâne fără apă, este un apel de deşteptare pentru alte oraşe vulnerabile, a declarat Mark Watts, director executiv al alianţei C40 pentru combaterea schimbării climatice.

„Aproape fiecare membru al C40 raportează evenimente de climă extremă care ies complet din scala experienţelor precedente şi din modelele de schimbare climatică", a declarat Watts pentru Fundaţia Thomson Reuters.

„Dat fiind că toate modelele ştiinţifice eşuează în anticiparea ritmului pe care îl are schimbarea climei, cum poţi realiza politici publice bune?", a declarat el în marja conferinţei C40's Women4Climate.

Aproape jumătate dintre cele 92 de oraşe afiliate la reţeaua C40 s-au confruntat cu inundaţii extreme anul trecut, potrivit lui Watts.

Evenimente imprevizibile fac să fie tot mai dificil pentru oraşe să decidă dacă ar trebui să opteze pentru măsuri de protecţie costisitoare precum ziduri marine sau să opteze pentru văi inundabile în loc să construiască apartamente luxoase pe malul mării, a spus el.

„În cele mai multe cazuri, ne-am confruntat cu ceva care nu a fost prezis de modelul teoretic, indiferent că a fost vorba de inundaţii, căldură extremă sau evoluţii abrupte în violenţa vremii pe care le observăm", a adăugat el.

Deşi multe oraşe sunt afectate de inundaţii, seceta severă cu care se confruntă Cape Town trimite mesajul că oraşele trebuie să devină rezistente, a apreciat Watts.

„Este un uriaş semnal de avertizare, în condiţiile în care Cape Town este un oraş cu resurse însemnate... Cu toate acestea va fi primul oraş din lume care va rămâne complet fără apă, doar din cauza severităţii impactului climei", a spus preşedintele executiv al C40.

„Şi din nefericire nu va fi ultimul", a avertizat el. Zece oraşe din reţeaua C40, printre care Londra, Ciudad de Mexico şi Sao Paulo sunt „sub monitorizare" şi ar putea rămâne fără apă dacă precipitaţiile vor fi mai scăzute decât media.

Oraşele ar putea compensa resursele limitate refolosind apele din sistemul de canalizare care de obicei sunt pierdute sau instalând tehnologii precum pavajele permeabile pentru a capta apa de ploaie, a spus el. „Trebuie să facem planuri pentru ce e mai rău de acum", a mai avertizat Watts. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri