Ministerul Mediului vrea să declare delta creată pe lacul Văcăreşti din Capitală arie protejată până la finalul anului. Ministrul Rovana Plumb spune că, pentru a salva suprafaţa de aproape 200 de hectare, în care s-a creat un adevărat ecosistem, s-a primit avizul comisiei ştiinţifice a Academiei Române şi nu ar mai fi necesar acordul proprietarilor, deposedaţi de terenuri prin decret prezidenţial în 1988. În acest timp, moştenitorii proprietarilor solicită autorităţilor lămurirea situaţiei juridice a terenurilor.
În anul 1988, printr-un decret dat de fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, terenul pe care astăzi se dezvoltă o deltă a fost preluat de stat pentru realizarea proiectului „Lac Văcăreşti”. Locuinţele de la acea vreme au fost demolate, dar planul a fost apoi abandonat. În prezent, situaţia proprietăţii asupra terenurilor a rămas incertă. Oamenii care ar fi moştenit terenurile din zonă speră să intre în posesia lor. Ioan Marinescu, unul dintre proprietari, declară pentru Digi24 că, înainte ca statul să preia terenurile, aici era „un cartier de case de oameni gospodari care cultivau flori, legume, zarzavaturi, livezi cu diferite fructe”.
Cei care au terenuri acolo spun că nu au observat prin împrejurimi vreuna dintre cele 90 de specii rare de vieţuitoare. Ei nu s-ar opune totuşi intenţiei Ministerului Mediului; pun însă o condiţie: „Pentru a declara arie protejată, trebuie rezolvată situaţia juridică a terenului. Ceea ce Ministerul Mediului nu a făcut nici până în prezent. (...) Se stabileşte numărul de proprietari şi suprafaţa de teren, urmează eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie, apoi ceilalţi paşi.
Ministrul de resort, Rovana Plumb, afirmă că transformarea zonei în arie protejată se poate face oricând de acum, odată ce Academia Română a dat avizul pozitiv în acest sens. Ministrul recunoaşte însă că problema proprietăţilor trebuie elucidată.
Planul de transformare a celor 200 de hectare din mijlocul Bucureştiului în arie protejată a fost prezentat de către ministrul Rovana Plumb încă de la jumătatea anului trecut şi ar urma să fie pus în aplicare până la sfârşitul anului 2013.