Cercetătorii au descoperit că plantele „vorbesc” și au dezvăluit și modul inedit prin care o fac: „Se avertizează reciproc”

Data actualizării: Data publicării:
plante pe un camp
Experții spun că acest sistem de comunicare este incredibil de asemănător cu ceea ce vedem la animale, dar la nivel celular. FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință din Japonia au descoperit că plantele comunică între ele și au explicat și cum se întâmplă acest lucru. Ei au observat, printr-un experiment, că ele se avertizează reciproc atunci când simt că există un pericol în apropiere, transmite Insider.

Cercetătorii din Japonia au observat, printr-un experiment, că plantele își trimiteau mesaje între ele prin aer. Mirosul de iarbă proaspăt tăiată este, de fapt, o multitudine de „țipete” ale plantelor, mai spun ei.

La fel ca animalele, plantele pot avertiza vecinii din apropiere când simt că se află în pericol, dar plantele nu folosesc sunetul pentru a comunica. Ele folosesc substanțe chimice pe care le transmit prin aer, care pentru oameni miros a iarbă proaspăt tăiată.

Și pentru prima dată, oamenii de știință au capturat această conversație fascinantă pe cameră.

Când plantele au primit mesaje de avertizare de la plantele deteriorate, acestea s-au aprins ca un bec. Oamenii de știință au înregistrat întregul proces folosind un microscop special care detectează anumite substanțe chimice sub formă de lumină.

Compușii organici volatili - cheia comunicării

Tipurile de substanțe chimice pe care plantele le folosesc pentru a comunica între ele se numesc compuși organici volatili. Acești compuși intră în plante sănătoase prin găuri asemănătoare porilor, numite stomate, și călătoresc pe întreaga frunză, răspândind informațiile în jurul plantei. 

Este ca și cum nasul nostru poate detecta mirosuri invizibile în aer, pe care creierul nostru le percepe ca pe informații despre mediu. Plantele, se pare, fac același lucru, trimițând particule în aer pentru a-și avertiza vecinii, au explicat cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Nature Communications.

Experții spun că acest sistem de comunicare este incredibil de asemănător cu ceea ce vedem la animale, dar la nivel celular.

Cu ocazia acestei descoperiri, cercetătorii atrag atenția că plantele „pot simți o varietate de stimuli în mediul înconjurător”.

„Pot simți atingerea și pot comunica între ele. Nu există nicio diferență între animale și plante. Chiar vreau ca toată lumea, în special copiii, să înțeleagă că plantele sunt foarte sensibile. Vă rog să fiți blânzi cu toate plantele”, a spus unul dintre experții implicați în cercetare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...